For første gang melder en stribe socialdemokratiske folketingsmedlemmer nu ud, at de ikke ser noget til hinder for, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan gå i regering sammen.
Hidtil har S-toppen med formand Mette Frederiksen i spidsen ellers afvist – eller undladt at svare klart på - om en egentlig S-DF-regering har gang på jord.
De menige socialdemokratiske folketingsmedlemmer har ikke et decideret ønske om at danne regering med DF, og de anser det heller ikke for realistisk, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan gå i regering sammen allerede efter det kommende valg, der senest skal afholdes i juni næste år.
Men derefter kan Danmarkshistoriens første S-DF-regering godt blive en realitet, lyder det samstemmende fra dem.
- Det er ligesom, hvis man er ude og skal have en ny kæreste. Så prøver man hinanden lidt af, inden man slår til og gifter sig. Det er vel den øvelse, der skal til i politik også, siger Bjarne Laustsen (S), næstformand i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Minder mere om DF end om R
Særligt de seneste års tiltagende samarbejde på en række områder har banet vejen, og ude i kommunerne har S og DF flere steder også konstitueret sig om magten, lyder argumentet fra den socialdemokratiske veteran.
- Dansk Folkeparti har lært det parlamentariske spil, og laver man en aftale med dem, så holder den også. Og det er jo en forudsætning for, at man kan sætte sig ned og tale om noget så vigtigt, som hvem der skal i regering sammen.
- Hvis det handler om at holde Lars Løkke, Liberal Alliance og de andre fra at begå tåbeligheder og i stedet lave noget fornuftigt til gavn for danskerne, vil vi da nok sende den invitation til Dansk Folkeparti, siger Bjarne Laustsen om muligheden for en fremtidig S-DF-regering.
Socialdemokratiets friskole- og efterskoleordfører, Lars Aslan Rasmussen, mener ligeledes, at de to partier har nærmet sig hinanden så meget, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nogle år ude i fremtiden kan danne regering.
- Der er områder, hvor vi minder mere om Dansk Folkeparti end for eksempel Det Radikale Venstre, så på den måde er der ikke noget principielt til hinder for det, siger Lars Aslan Rasmussen.
Han tilføjer, at hans hjerte stadig banker for centrum-venstre i dansk politik, men understreger, at han ikke er berøringsangst i forhold til en S-DF-regering.
- Begge partier har rykket sig på nogle områder. Vi har indset, at der er nogle alvorlige integrationsproblemer, og Dansk Folkeparti har indset, at de ikke bare er et klassisk borgerligt parti, der går ind for skattelettelser, men rent faktisk også tager velfærdssamfundet alvorligt, siger Lars Aslan Rasmussen.
”Sker ikke i morgen eller i overmorgen”
Boligordfører Jan Johansen (S) åbner ligeledes for at lukke Dansk Folkeparti ind i regeringsvarmen med Socialdemokratiet på længere sigt.
- Jeg vil ikke afskrive noget ud i fremtiden. Vi har lavet politik sammen, og hvis vi også kan det fremadrettet, så ved vi ikke, hvor vi lander henne, siger Jan Johansen.
- Dem, man kan lave noget fornuftigt sammen med, skal man også arbejde sammen med. Der er områder, hvor vi har nærmet os hinanden, og bliver det samarbejde bedre og bedre i årene frem, så kan man ikke udelukke, at vi også kan blive enige om at styre landet sammen, siger han og understreger, at det i så fald skal være med en socialdemokratisk statsminister for bordenden.
For it-ordfører Karin Gaardsted (S) er det afgørende, at det gode samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i de kommende år fortsætter, hvis de to partier skal gå i regering sammen.
- Det er ikke noget, der kommer til at ske i morgen eller i overmorgen, men hvis det her samarbejde udvikler sig, og man finder hinanden på flere og flere områder, så vil man også have lettere ved at finde nogle acceptable aftaler og kompromiser på de områder, hvor man ikke er enige, siger Karin Gaardsted.
- Hvis det udvikler sig i den rigtige retning, så skal jeg ikke være den politiker, der siger, at vi af principielle grunde aldrig vil kunne samarbejde med Dansk Folkeparti i en regering, siger hun.
S-ordfører: DF strækker sig langt
Handicapordfører Orla Hav (S) mener heller ikke, at der er noget principielt til hinder for, at Dansk Folkeparti på længere sigt kan indgå i en S-ledet regering.
- Der er ingen konstellationer, der kan afvises på forhånd, siger Orla Hav.
- Vi må konstatere, at Dansk Folkeparti rykker på sig, og hvis det er i en retning, som udjævner forskellene mellem vores to partier, for eksempel i menneskesynet, så vurderer vi samtlige mulige regeringskonstellationer, siger han.
Hvad skal der til for, at det bliver et mere realistisk scenario, at I kan ende i regering med Dansk Folkeparti?
- Dansk Folkeparti skal acceptere, at der er et andet syn på den økonomiske politik, end de hidtil har lagt for dagen. De skal gå i en retning, der i højere grad bygger på fællesskabet. Og det har jeg også svært ved at se, at de ikke skulle kunne tage konsekvensen af. På velfærdsområdet strækker de sig for eksempel pænt langt, siger Orla Hav.
Mette F. i 2016: Jeg kan ikke se det for mig
Selvom Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl flere gange har kørt parløb i politiske forhandlinger i de seneste år, har Mette Frederiksen understreget, at hun ikke tror på en regeringsdannelse mellem de to partier.
- Jeg ser ikke et regeringssamarbejde mellem S og DF for mig, sagde Mette Frederiksen eksempelvis til Politiken i 2016.
På dagen for Socialdemokratiets årlige partikongres i Aalborg henviser Mette Frederiksen til partiets politiske ordfører Nicolai Wammen.
Han ønsker ikke at forholde sig til, om Socialdemokratiet – på længere sigt – kan danne regering med Dansk Folkeparti. Kun at Socialdemokratiet har et fortrinligt samarbejde med Dansk Folkeparti i det daglige politiske arbejde på Christiansborg.
- Virkeligheden er jo den, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har et godt samarbejde på en række områder, og det håber jeg også, vi har efter næste valg. Men vi ønsker at danne en ren socialdemokratisk regering, og DF ønsker Lars Løkke Rasmussen som statsminister.
- Derfor giver det ikke nogen mening at have en diskussion om et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, siger Nicolai Wammen.
Virkeligheden i jernindustrien
Ser du noget principielt til hinder for, at S og DF kan danne regering på længere sigt?
- Jeg forholder mig til virkeligheden i jernindustrien, og det er, at DF, selvom vi har et godt samarbejde, peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister og er parat til at træde ind i hans regering.
Hvad siger du til, at fem socialdemokratiske folketingsmedlemmer mener, at S og DF på længere sigt godt kan danne regering?
- Jeg ser det som udtryk for, at der er en række ordførere og folketingsmedlemmer, som i deres daglige arbejde har et rigtig godt samarbejde med Dansk Folkeparti, og der er også et fint samarbejde mellem S og DF på en række vigtige politiske spørgsmål. Det er glædeligt, siger Nicolai Wammen.
- Og selvom jeg har den største respekt for Bjarne Laustsens råd ud i ægteskaber, ændrer det ikke på, at Dansk Folkeparti peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, og at vi går efter at lave en ren socialdemokratisk regering efter næste valg, siger han.