Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, besøgte i dag boligområdet Jyllinge Nordmark i Roskilde Kommune efter weekendens storm Ingolf.
Det trængte boligområde ved Roskilde Fjord får i disse dage massiv opmærksomhed, fordi det med sin placering er truet, når vandet i fjorden stiger, som det var tilfældet i weekenden.
Det får den socialdemokratiske formand til at lancere et forslag, der skal hjælpe de trængte husejere. Der skal oprettes en national kystsikringsfond, der får til formål at koordinere indsatsen og lave en national plan for kystsikringen.
Staten skal medfinansiere kystsikring
Samtidig skal den nationale kystsikringsfond være med til at finansiere kystbeskyttelsesindsatser, der hvor det giver samfundsøkonomisk mening. Et af de steder er området omkring netop Roskilde Fjord, siger Mette Frederiksen.
- Jeg mener, at både når vi kigger på den nordjyske kyst, som der er meget af, og hvor der har været problemer tidligere, og når vi ser omkring Roskilde, der senest blev ramt i weekenden, så er det en samfundsøkonomisk udfordring, at vi har det her voldsomme vejr.
Da stormen Bodil ramte landet i 2013, blev over 200 huse oversvømmet nær Roskilde Fjord. Som reglerne er i dag, står kommuner og husejere selv med regningen. Men det vil Socialdemokratiet nu ændre på.
- Det, vi ser lige nu, er, at der kommer voldsomme regnskyl og flere storme, der oversvømmer folks hjem. Det skaber utryghed. Jeg synes, vi den seneste tid har fået blotlagt, at vi mangler en national strategi, der angår kystsikring af Danmark, siger hun.
Pengene er ikke fundet
Hvor mange penge der skal puttes på kistebunden i den foreslåede fond vil Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ikke lægge sig fast på endnu.
- Det tør jeg ikke sige på stående fod. Vi har i dag nogle offentlige midler fra statens side, men mest af alt er det kommunerne, der får lov at stå med opgaven.
Derfor skal den nationale kystsikringsfond afdække behovet i samspil mellem staten og de enkelte kommuner – for ”de kender bedst behovet,” som Mette Frederiksen formulerer det.
Hvor vil I finde pengene henne af?
- Jeg synes, vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Lad os nu først få lavet et ordentligt stykke arbejde i en national strategi med at sikre vores kyster. Så må vi derefter se på, hvordan vi kan finansiere det her. Vores forslag er et større statsligt engagement, og de penge skal findes på finansloven, siger S-formanden.
Lignende forslag fra EL og Å stemt ned
Enhedslisten og Alternativet fremsatte så sent som i januar et beslutningsforslag i folketingssalen, hvor man foreslog oprettelsen af et nationalt kystråd og en tilhørende national fond for kysthåndtering. Ved den lejlighed sagde Socialdemokratiet, at man ikke kunne støtte forslaget.
- Hvis jeg husker ret, så foreslog partierne dengang mest af alt at tilføre flere penge. Flere penge – altså et større statsligt engagement er en del af svaret, men jeg mener også, der er behov for en national strategi på det her område, siger Mette Frederiksen.
V: Et paradeforslag
I regeringspartiet Venstre ryster politisk ordfører Jacob Ellemann-Jensen lidt på hovedet af det socialdemokratiske udspil.
- Desværre er der ikke rigtigt anvist nogen penge – vanen tro fristes man til at sige.
Men han anerkender, at der er elementer i udspillet, som regeringen er klar til at kigge på.
- Jeg kan godt se nogle takter i det her forslag, som er sympatiske, men det er et paradeforslag, hvor man løber ud og vil bruge penge efter en storm. Men når vi så spørger, hvor pengene skal komme fra, så vil man diskutere det senere. Det er simpelthen for nemt, siger Jakob Ellemann-Jensen.