Stormsæsonen er over os noget tidligere end ventet i år. I Roskilde var der planlagt en stormøvelse i dag, men i stedet ser det ud til at blive barsk virkelighed for beredskabet og de mange frivillige hjælpere.
- Det er nogle uger før, vi i vores vildeste fantasi havde turde håbe på. Det er meget tidligere end før. Vi skulle rent faktisk have haft en øvelse i dag, men det bliver virkelighed nu. Men det her er starten, og det kan blive meget værre, så nu får vi øvet os, siger Philip Lange Møller, formand for beredskabsgruppen i Jyllinge Nordmark.
150 frivillige er igang
Det er i Jyllinge Nordmark ved Værebo Å, at vandstanden kommer til at stige mest det næste døgns tid, når stormen Ingolf rammer landet og presser vandet ind i de indre farvande.
Udover at beboere på den jyske vestkyst skal forberede sig på forhøjet vandstand, så ventes der forhøjet vandstand i Roskilde Fjord søndag aften med omkring 1,30 meter.
- Det er et begrænset område, der bliver ramt, og vi forventer at skulle sikre cirka 17 huse, siger Philip Lange Møller.
Omkring 150 frivillige har meldt sig til at hjælpe, og de er godt igang med at fordele sandsække for at dække husene af.
- Jeg er lettet over, at man kun forventer 130 centimeter forhøjet vandstand, men der skal ydes en enorm indsats alligevel, siger Philip Lange Møller.
Borgere bange siden Bodil
Han fortæller, at det er de samme beboere, der bliver ramt igen og igen ved oversvømmelserne, og nogle familier er stærkt påvirket af situationen.
- Vi ved, at der er folk, som lider kolossalt meget. Der er flere folk i området, der ikke er kommet sig over Bodil (storm i 2013, red). Bare det blæser om sommeren, får de det skidt og tør ikke gå seng. De har børn, der bliver bange og urolige, når det blæser, fortæller Philip Lange Møller.
Borgmester i Roskilde, Joy Mogensen (S), er frusteret over, at de samme borgere bliver ramt hver gang, der er storm. I og med de kommer hyppigere, så håber hun at få mulighed for at sikre området bedre fremover.
- For fire år siden var der ingen, der havde talt om, at det kunne blive så voldsomt. Vi må bare konstatere, at klimaforandringer er noget, der er her, og vi har brug for at tilpasse vores lovgivning, så der bliver bygget den kystsikring, der er brug for. Det er frustrerende, for alle kæmper for at få den stormsikring, siger Joy Mogensen.
Joy Mogensen har i årevis kæmpet for at få lov til at etablere kystsikring i området i Jyllinge Nordmark.