Roskilde-borgmester efter ny storm: Vores nerver kan ikke holde til mere

Minister vil nu gøre det lettere at lave kystsikringsprojekter, efter at forhøjet vandstand endnu en gang truede Jyllinge Nordmark.

- Jeg har mødt ældre mennesker, som dagen efter ikke kan holde op med at græde, fordi de ikke har de fysiske kræfter til at hjælpe og er 100 procent afhængige af de frivillige, siger Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), om den forhøjede vandstand, der i weekenden truede med at oversvømme Jyllinge Nordmark.

Beredskabet og frivillige borgere kæmpede i weekenden en indædt kamp for at forberede sig mod de vandmasser, som risikerede at oversvømme flere steder i området omkring Roskilde Fjord.

Denne gang kunne beboerne i blandt andet området Jyllinge Nordmark ånde lettede op. For vandstanden steg ikke lige så meget som først antaget, og de udlagte watertubes og sandsække kunne dermed holde vandet væk.

Men det var ængstelige borgere, der i weekenden holdt vejret, efter at DMI havde meldt ud, at vandstanden ville stige med mere end 1,5 meter, fortæller Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S).

Hermed ville det potentielt kunne gå lige så galt, som da stormen Bodil ramte i december 2013 og ved stormen Urd i december sidste år, der gav vandskader i adskillige i lavtbeliggende områder omkring fjorden.

- Vores nerver kan ikke holde til mere, siger borgmesteren, der selv var med til at koordinere indsatsen i weekenden.

Borgmester Brian Mikkelsen står her med Mogens Hallager, der er talsmand for borgerne i Jyllinge Nordmark. (© (c) DR)

Har ønsket dige i næsten fire år

Netop frygten for oversvømmelser har været noget, der har ført til mange søvnløse nætter i Jyllinge Nordmark, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i dag var på besøg for at tale med de bekymrede borgere.

Mange af borgerne har nemlig ønsket at få lov til at etablere et dige siden stormen i 2013, og Roskilde Kommune har været i gang med et kystsikringsprojekt, der skal sikre knap 200 husstande mod flere oversvømmelser.

Men ikke alle har været lige tilfredse med etableringen af et dige, og derfor er processen undervejs strandet i forskellige klagenævn, der gang på gang har udsat dige-projektet med flere år.

Nu skal det dog nu været slut med årenlange sagsbehandlingstider, meddelte Brian Mikkelsen i dag i Jyllinge Nordmark. For fra dags dato vil der maksimalt være seks måneder sagsbehandlingstid på klager, lover ministeren.

- Det vil være sådan, at det bliver nemmere at lave forskellige kystsikringsprojekter, uden Kystdirektoratet skal have lov til at blande sig. Man skal nemlig have lov til at beskytte sin bopæl, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, at det er urimeligt, at man i Jyllinge Nordmark, og andre steder i landet, kan sidde med ondt i maven over, at man risikerer, at ens hus bliver oversvømmet.

Påvirker både børn og voksne

Erhvervsministerens løfter kommer efter, at regeringen i begyndelsen af året afsatte 23 millioner kroner til at gøre sagsbehandlingstiden markant kortere. Helt konkret har regeringen samlet 16 forskellige klagenævn i "Nævnenes Hus" i Viborg, hvilket skal sikre, at klagerne kan behandles markant hurtigere.

Løfterne fra ministeren vækker glæde hos Roskildes borgmester. Hun pointerer, at det er altafgørende, at kommunen og borgerne i Jyllinge Nordmark får bedre mulighed for at sikre deres kyster.

- Det er vigtigt, at ministeren og regeringen lever op til, hvad de har lovet i dag. Hvis det kan lade sig gøre, at der kun er seks måneder fra klagerne er indgivet, til de er afgjort, så vil vi kunne komme i gang med at bygge til næste år, og det vil være rigtig godt, siger borgmester Joy Mogensen.

Ifølge borgmesteren er spørgsmålet omkring kystsikring nemlig noget, som påvirker alle i området. Det oplevede hun blandt andet, da hun besøgte et værested for børn.

- Jeg mødte rigtig mange, som har børn, der ikke længere turde at se vejrudsigt. For hvis de siger storm - lige meget hvor i landet - så kan de børn ikke sove om natten, forklarer Joy Mogensen.

Også områdets ældre borgere er meget oprørte over, at deres huse risikerer at blive oversvømmet.

- Jeg har mødt ældre mennesker, som dagen efter ikke kan holde op med at græde, fordi de ikke har de fysiske kræfter til at hjælpe og er 100 procent afhængige af de frivillige, siger Roskildes borgmester.

Roskilde Kommunes borgmester håber på, at ministerens nye udmelding betyder, at diget kan blive etableret i midten af næste år. Kystsikringsprojektet i Jyllinge forventes at koste 34 millioner kroner.