Socialdemokraterne dropper forhandlinger om kontanthjælpsloft

​Der bliver ikke nogen politisk aftale om kontanthjælpen hen over midten med Socialdemokraterne, fastslår partiformand Mette Frederiksen (S).

Mette Frederiksen siger nej til regeringens besparelser på kontanthjælpen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Indretningen af det fremtidige kontanthjælpssystem bliver uden socialdemokratiske aftryk.

Formand Mette Frederiksen (S) har nemlig besluttet at melde Socialdemokraterne ud af forhandlingerne, inden det første møde hos beskæftigelsesministeren har været afholdt.

- Regeringen lægger op til at sætte kontanthjælpen markant ned for folk, som får meget, meget svært ved at komme i arbejde. Selvfølgelig skal det kunne betale sig at arbejde, men prisen kan blive før høj. Regeringens forslag vil blandt andet ramme børnefamilier for hårdt, siger Mette Frederiksen.

Vil ikke love at rulle tilbage

Hun vender sig også kraftigt imod regeringens forslag til en såkaldt 225 timers regel. Reglen stiller krav om 225 timers arbejde (cirka seks uger) inden for et år for de kontanthjælpsmodtagere, der er i stand til at arbejde.

- Den 225 timers regel vil regeringen jo indføre uanset om folk er i stand til at arbejde eller ej. Men nogle af kontanthjælpsmodtagerne er altså meget syge og har massive sociale problemer, og det tager regeringen slet ikke højde for, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

Og samtidig vil regeringen forhandle på en utrolig besynderlig måde, hvor man skal acceptere alle regeringens ønsker før man overhovedet kan blive lukket ind i forhandlingslokalet. Sådan plejer vi faktisk ikke at gøre i Danmark. Så nu må regeringen forhandle med de partier, der ønsker at skære i kontanthjælpen.

Hvis I kommer til magten igen, vil I så rulle de kommende besparelser på kontanthjælpen tilbage?

- Vi kender jo slet ikke slutresultatet endnu, og nu må regeringen så forhandle med Dansk Folkeparti. Hvis der skal skæres markant på kontanthjælpen så bliver det med Dansk Folkeparti, og ikke med Socialdemokratiet, siger Mette Frederiksen.

Du har flere gange tidligere sagt, at I som oppositionsparti ønsker at indgå forlig med regeringen på de store områder. Hvordan harmonerer det med din beslutning om at droppe ud af kontanthjælpsforhandlingerne?

- Det er stadigvæk min holdning, at Socialdemokratiet skal søge indflydelse, hvor vi overhovedet kan. Jeg ville gerne lave en bred politisk aftale, og vi har også tilbudt regeringen at indgå i forhandlinger om kontanthjælpen. Men vi vil altså ikke være med til meget store besparelser, som kommer til at ramme børn og børnefamilier. Dermed er budskabet fra min side, at skal der skæres hårdt på kontanthjælpen, så må regeringen gøre det sammen med Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, siger Mette Frederiksen.

Minister vil forhandle med blå blok

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) undrer sig over Mette Frederiksens udmelding.

- Vi tager til efterretning, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at lave et nyt kontanthjælpsloft, sådan at det kan betale sig at arbejde og samtidig bidrage til at finansiere skattelettelser til helt almindelige hårdtarbejdende danskere. Det er rammerne for forhandlingerne, og derfor forhandler regeringen nu med de andre borgerlige partier. De partier er alle enige om, at vi skal have et kontanthjælpssystem, hvor det bedre kan betale sig at arbejde. Det ønsker Socialdemokraterne så ikke at medvirke til, siger Jørn Neergaard Larsen.

Da regeringens udspil til et nyt kontanthjælpssystem blev lanceret i starten af oktober var hovedbudskabet, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Regeringen vil indføre en række beløbsloft over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan få i samlede ydelser fra det offentlige. Børnepenge og støtte til daginstitutioner indgår dog ikke i loftet.

Ifølge regeringen vil det nye kontanthjælpsloft ramme 22.800 fuldtidspersoner økonomisk og give et provenu på cirka 370 millioner kroner om året til statskassen.