SF forstår Mette Frederiksens enegang: Ikke en dans på roser at være i regering med Radikale

Det er ikke fordelingen af ministerposter, men den politiske kurs, der er afgørende for en rød regering, lyder det fra både SF, Alternativet og Enhedslisten.

S-formand Mette Frederiksens udmelding om, at hun sigter efter en ren S-regering uden De Radikale mødes med forståelse i resten af oppositionen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det har vakt ærgrelse hos De Radikale, at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen sigter mod en ren S-regering uden De Radikale, hvis magten skifter hænder efter næste folketingsvalg.

Men i de tre øvrige oppositionspartier, Enhedslisten, Alternativet og SF, er der umiddelbart større forståelse for Socialdemokratiets sologang.

- SF har selv erfaringer med at sidde i regering med De Radikale, og det er ikke en dans på roser, når vi snakker efterløn, dagpenge, velfærd og skat – og derfor synes jeg, det er klogt af Socialdemokratiet, at Radikale Venstre ikke får vetoret, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Det er ikke altid nemt at samarbejde med Radikale Venstre, for på den økonomiske politik er de et borgerligt parti, tilføjer hun.

Socialdemokratiet begrunder fravalget af den traditionelle regeringspartner med, at det er den eneste måde, Danmark fortsat kan føre en stram udlændingepolitik på.

Mens SF siden folketingsvalget i 2015 har bevæget sig tættere på Socialdemokratiet på udlændingeområdet, har De Radikale kritiseret Mette Frederiksen for at have kastet sig i armene på Dansk Folkeparti.

- SF bakker jo op om dele af den udlændingepolitik, der føres i Danmark i dag. Vi vil gerne bekæmpe social kontrol og have en bedre integration – men vi er jo ikke enige i alt, hvad regeringen har gjort, siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer:

- Jeg synes ikke, Socialdemokratiet skal udstyre Venstre og Dansk Folkeparti med et veto – ligesom jeg heller ikke synes, at Socialdemokratiet skal udstyre Radikale Venstre med et veto. Alting må være til forhandling.

Giver det en bedre mulighed for at få SF-politik igennem?

- Det er i hvert fald vigtigt for SF, at det sociale kompas er rigtigt denne gang, når vi får en centrum-venstre regering. Her kan vi jo samarbejde med DF for at forhindre topskattelettelser og sørge for, at man ikke kun bruger penge på de rigeste. Men man får jo kun grøn omstilling igennem med centrum-venstre, siger Pia Olsen Dyhr.

Elbæk: Nærmest befriende melding fra S

Også i Alternativet falder Mette Frederiksens melding i god jord.

- På mange måder er det nærmest befriende, at Socialdemokratiet går ud og melder deres egen position. Det kan kun gøre dansk politik mere interessant frem mod et valg, siger politisk leder Uffe Elbæk.

Han mener, at Socialdemokratiet med sologangen har givet sig selv "et frihedsbrev":

- Vi har hele tiden argumenteret for, at partierne skal gå til valg på deres eget politiske grundlag. Så må vi se, hvad der sker, når vælgerne har sat deres kryds. Det betyder, at den blokpolitik, som ellers har præget dansk politik, er opløst. Personligt har jeg det rigtig godt med det, siger Uffe Elbæk.

Han så også gerne, at vælgerne blev præsenteret for flere statsministerkandidater end to - men han afviser, at han selv er i spil til at udfordre Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg ser det sådan, at spillereglerne for dansk politik har ændret sig, og så må vi se, hvem der er i stand til at danne en regering efter næste valg. Det bliver meget spændende, det her.

EL: Politik er vigtigere end personer

Det forandrer ikke noget for det næststørste oppositionsparti, Enhedslisten, at Socialdemokratiet ikke vil have andre partier med sig i regering, siger politisk ordfører Pernille Skipper:

- Det vigtigste er ikke, hvem der sidder på ministerposterne, men den politik, der bliver ført.

Hvordan påvirker det her jeres chancer for indflydelse i dansk politik?

- Det er svært at sige. Vi havde en masse bøvl med De Radikale under den tidligere regering. Omvendt så er de også vores gode samarbejdspartnere, når det kommer til at hjælpe mennesker på flugt fra krig og terror, som kommer til Danmark og banker på vores dør, siger Pernille Skipper.

Hun fastholder, at Enhedslisten skal have indflydelse - også på udlændingepolitikken - hvis Mette Frederiksen vil være statsminister på Enhedslistens mandater.