Splittet opposition går hver sin vej i afslutningsdebatten

Klima, udlændinge og fattigdom gør det svært for oppositionen at enes om en retning.

Morten Østergaard (R) og Uffe Elbæk (Å) er ikke med i resten af oppositionens forslag til vedtagelse under Folketingets afslutningsdebat, men har lavet deres eget, der kritiserer regeringens udlændingepolitik. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Folketinget har i dag taget hul på den traditionsrige afslutningsdebat i Folketingssalen, og når den ender engang i aften, skal Folketingets ni partier stemme om et såkaldt "forslag til vedtagelse", der udstikker en overordnet retning for dansk politik.

Typisk har regeringen og eventuelle støttepartier ét forslag til vedtagelse, mens oppositionen samles om et andet forslag, som pålægger regeringen at arbejde i en særlig politisk retning. Men i år har de fem oppositionspartier ikke kunne enes om ét forslag.

De Radikale og Alternativet har lavet deres eget forslag til vedtagelse, mens Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF står bag et andet.

- Vi synes ikke, vi kan ignorere elefanten i rummet, siger Det Radikale Venstres partileder, Morten Østergaard, og tilføjer:

- Socialdemokratiet og Venstre overtager i stadig stigende grad Dansk Folkepartis politik, og der har vi brug for at markere, at der nogen, der mener noget andet – og tilbyder en anden vej. Vi synes, danskerne fortjener det valg. Og det er derfor, vi markerer det så skarpt ved at stille vores eget forslag til vedtagelse.

Begge forslag fra oppositionen opfordrer regeringen til at anlægge en mere grøn kurs i klimapolitikken og bekæmpe fattigdom. Men forslaget fra De Radikale og Alternativet adskiller sig ved også at kritisere regeringens udlændingepolitik - og blandt andet også tildækningsforbuddet, som Socialdemokratiet støtter.

I sin tale fra Folketingets talerstol understregede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, da også, at udlændingepolitikken fortsat vil være stram, hvis hun bliver statsminister:

- Hvis danskerne betror os ansvaret, så vil en ny socialdemokratisk ledet regering gøre to ting: For det første fastholde den stramme udlændingepolitik forankret i et bredt flertal her i Folketinget. Og for det andet føre en mere retfærdig og grønnere velfærdspolitik, sagde hun.

R vil være alternativ til S-DF-V-samarbejde

De Radikale og Alternativets forslag kritiserer regeringen for at tage skridt væk fra "de mest grundlæggende principper om lige ret og lige værd" med særlige regler i udsatte boligområder, der ikke gælder i resten af landet – blandt andet stopprøver i børnehaveklasser. En aftale, som Socialdemokratiet også var med i.

- Vores forslag til vedtagelse repræsenterer en anden vej, hvor vi holder fast i dem, vi er, og sigter på at løse de virkelige problemer i stedet for at straffe dem, der har dem, siger Morten Østergaard.

Men hvis ikke De Radikale og Socialdemokratiet kan stå sammen, er der så reelt et alternativ til en Venstre-ledet regering?

- Vi går jo til valg på, at vi skal have en ny regering – men også en ny retning for Danmark, en ny politik. Det er jo det valg, vi synes danskerne fortjener. Når man ser, at Socialdemokratiet i stigende grad allierer sig med DF om at føre politik med Venstre, så efterlader det danskerne et sted, hvor jeg tror, de savner et alternativ, og den repræsenterer vi.

Men hvorfor sende en stikpille til Mette Frederiksen, når du har mulighed for at gøre det til Lars Løkke Rasmussen?

- Min kritik er jo til dem begge to. Imens de har flokkedes om burkaforbud og plagede kontanthjælpsmodtagere, så står virkelighedens problemer uløste hen. Der er ikke taget initiativer til blandede skoler eller initiativer, der kan få flere i arbejde. Der er skåret ned på uddannelse. Det er det, der er problemet, siger Morten Østergaard.