Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har rejst sagen om Tyrkiets overvågning af herboende tyrkere og dansktyrkere over for de øvrige udenrigsministre i EU.
Det skete på et møde i Malta fredag, fortæller udenrigsministeren.
En religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassade i Danmark bekræftede i går i et interview med Kristeligt Dagblad, at indsamling af information om dansktyrkere foregår. Den oplysning kan udenrigsministeren dog ikke bekræfte.
- Hvis det er rigtigt, synes jeg, at det for Tyrkiets vedkommende er et skridt i den forkerte retning i forhold til de værdier, vi står for i Europa og EU, siger Anders Samuelsen.
- Det er vigtigt, at mine kolleger er opmærksomme på, at debatten pågår i Danmark. Og at vi ikke bryder os om det.
Özlem Cekic: Udenrigsministeren må på banen
Den dansk-tyrkiske debattør Özlem Cekic, der har kurdiske rødder, mener ikke, at det er op til den enkelte, som er blevet overvåget, at løse problemet.
- Det er nødt til at være staten - udenrigsministeren - der starter en undersøgelse. Det ved jeg ikke, om den danske stat er klar til at gøre – altså starte en diplomatisk krise med Tyrkiet, sagde hun i går i et interview.
Ifølge udenrigsministeren har der været lignende historier i andre lande.
- Det lægger os alle sammen under pres, at den slags historier bliver ved med at opstå, siger Anders Samuelsen.
Anders Samuelsen mener, det øger behovet for at øge presset på at få Tyrkiet til at "vende rundt og komme i den rigtige retning".
Han understreger dog, at der ikke lægges op til en fælles EU-indsats mod Tyrkiet. Det er fortsat op til de nationale myndigheder at behandle eventuelle sager om overvågning.
Sagen kort
- •
Tilbage i marts kom det frem, at en række personer med tyrkiske rødder i Danmark, frygtede at være blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for "landsforræderi".
- •
Tyrkiet skulle desuden have oprettet en decideret "stikkerlinje", som folk kunne bruge til at anmelde landsforræderne.
- •
I et interview med Kristeligt Dagblad - som er blevet bragt i dag - bekræfter Adnan Bülent Baloğlu, der er religiøs rådgiver på den tyrkiske ambassade i Danmark, at overvågningen finder sted.
- •
"Denne indsamling af information er en stats refleks på et forfærdeligt kupforsøg, hvor folk er blevet brutalt dræbt. Hvis de mennesker render rundt blandt os, må vi vide det,” siger Adnan Bülent Baloğlu til avisen.
/DR Nyheder /