Rapporter om tyrkiske myndigheders overvågning af tyrkere i Europa har skabt stor opmærksomhed blandt vestlige regeringer - også i Danmark.
Hidtil har den tyrkiske ambassade i Danmark dog ikke ønsket at forholde sig til et dokument om overvågning af tyrkere i Danmark.
Dokumentet er sendt fra ambassaden i København til Tyrkiet i efteråret. Det skete efter bestilling fra den tyrkiske regering.
Det er Kristeligt Dagblad, der har fået dokumentet udleveret.
Den religiøse rådgiver for den tyrkiske ambassade i Danmark, Adnan Bülent Baloglu, forsvarer oplysningerne i dokumentet.
Det viser ellers, at ambassaden har indsamlet informationer om fire mænd og 14 skoler i Danmark, som menes at være tilknyttet Gülen-bevægelsen.
Fethullah Gülen er tidligere imam. Han mistænkes af Tyrkiet for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet sidste sommer.
- Denne indsamling af information er en stats refleks på et forfærdeligt kupforsøg, hvor folk er blevet brutalt dræbt. Hvis de mennesker render rundt blandt os, må vi vide det, siger Adnan Bülent Baloglu.
I sin egenskab af religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassade er han også ansvarlig for de tyrkiske religiøse anliggender i Danmark.
Han er desuden rådgiver for de 29 tyrkiske imamer i Danmark, der er udsendt af den tyrkiske stat.
Han ser intet problem i, at den tyrkiske ambassade har indsamlet disse oplysninger.
- Er der nogle af disse mennesker, der er kommet til skade efter indsamlingen af oplysninger?, siger han.
- Vi vil sørge for, at enhver provokation i vores moskéer forhindres, fortsætter Adnan Bülent Baloglu.
Han fortæller, at det er den tyrkiske ambassade, der har indsamlet oplysningerne. Det er altså ikke imamerne.
Ifølge den tyske efterretningstjeneste har mindst 13 tyrkiske imamer i Tyskland udleveret oplysninger om tyrkere til de statslige myndigheder i Tyrkiet.
/ritzau/