ANALYSE: Blå skattebrok - og nervekrig med ukendt Samuelsen-faktor

Skatteforhandlingerne er en tikkende bombe under Løkkes regering - det ændrer en udskydelse til efteråret ikke på.

Afstanden mellem Løkkes støttepartier er kun blevet større siden valget, skriver DR's politiske analytiker Jens Ringberg. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, kigger til venstre (med lille v), når han skal forklare sit partis strategi over for den Venstre-regering, han har bragt til magten.

Han kigger helt over til Enhedslisten og partiets forhold til den gamle SR-regering. Enhedslisten trak aldrig rigtigt grænsen over for Thorning og co. - og fik så for lidt indflydelse, lyder Samuelsens ræsonnement. Konklusionen er naturligvis: Dén fejl agter han ikke at begå over for Løkke.

Samuelsen-faktoren

Men mener han det, sådan for alvor, også i forhold til kravet om lavere topskat? Er han virkelig så stålsat og fast i blikket, at han er parat til at gå hele vejen og bringe en Venstre-regerings liv i fare for at få sin vilje? Virkelig?

Spørgsmålet er ved at udvikle sig til det mest centrale i dansk indenrigspolitik. Fordi skattepolitikken er den største trussel mod samarbejdet i Blå Blok. På kort formel: Den ukendte Samuelsen-faktor i dansk politik, på regeringssiden, anno 2016.

Manglende penge

Der er ikke enighed om, hvilke skattelettelser, der skal gennemføres, hvis der skal være nogle - men dét kunne man måske overkomme. Selv om det ville kræve pænt stor kreativitet ved forhandlingsbordet.

Men der er, siger man langt ind i regeringen, slet ikke penge nok til skattelettelser - med mindre regeringen tager fat på de offentlige budgetter på en mere hårdhændet måde end finansministeren hidtil nu har været parat til.

Liberal Alliances faste tro på, at topskattelettelser løser problemerne, nærmest af sig selv, abonnerer langt fra alle i Blå Blok på - og slet ikke det største parti, Dansk Folkeparti. Som samtidig er under evigt pres fra venstrefløjen.

Afstanden mellem Løkkes støttepartier er kun blevet større siden valget.

Budskabet fra regeringen - vi venter

Pengene mangler. Det er politisk svært. Derfor har Venstre-regeringen fra sit seminar i Vestsjælland indledt et tilbagetog.

Farvel til regeringsgrundlagets løfte om, at foråret 2016 ville blive tidspunktet, "hvor regeringen vil indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster", som der står.

I nytårstalen var årstiden, foråret, forsvundet, og de mulige lettelser var ikke nærmere defineret. Men der skal nu nok ske noget i årets løb, det hele bliver bare muligvis udskudt til efteråret, siger finansministeren beroligende i retning af Anders Samuelsen. Regeringen skal bare lige håndtere nogle asyludgifter og nogle trepartsforhandlinger først. Ja, Hjort har ovenikøbet har talt med Samuelsen i telefonen for at berolige ham.

LAs garanti kan forsvinde

Det har dog mest fået Anders Samuelsen til at præcisere, at han kun er garant for regeringens liv, så længe regeringen holder sit regeringsgrundlag - hvor der altså står, at der skal laves skattereform i foråret. Vel at mærke et regeringsgrundlag, som Samuelsen selv var med til at diskutere længe og inderligt, da Lars Løkke Rasmussen endnu kun var kongelig undersøger.

Derfor taler Samuelsen nu om Grundlovsdag - Folketingets sidste arbejdsdag inden sommerferien. Nås denne demokratiets festdag uden skatteforhandlinger, så garanterer Samuelsen ikke længere regeringens liv.

Og hér er vi så tilbage til den uforudsigelige Samuelsen-faktor. LA-lederens udmelding betyder ikke nødvendigvis, at han deltager i det første og det bedste attentat mod Løkke-regeringen - men det er en mulighed, der foreligger.

Samuelsen kan få et stort forklaringsproblem

Truslen ligger der, og Liberal Alliance har pustet til ilden lige siden folketingsvalget og de benhårde forhandlinger i Blå Blok i ugerne efter valget. Udviklingen mandag viser, at regeringen godt kan udskyde skatteforhandlingerne, men Blå Bloks nervekrig om skatten forsvinder ikke af den grund.

Det gør det store fokus på Liberal Alliance og Anders Samuelsen heller ikke.

LA-formanden kommer på en kæmpeopgave med at levere en troværdig forklaring til sine vælgere og alle andre, hvis han ikke får tvunget Venstre-regeringen til topskattelettelser. Han vil så være havnet i præcis samme situation, som han mener Enhedslisten havnede i under Thorning. Hvor de ikke fik trukket grænsen, som Samuelsen selv siger.

Han trækker sine krav skarpt op. Det gør det vanskeligere at give køb på dem.