De Radikales forslag om at Danmark i 2050 skal have færre marker og mere natur er den helt rigtige vej at gå.
Så langt er både Socialdemokratiet og Enhedslisten enige.
- Der er ingen tvivl om, at vi har brug for at reducere landbrugets klimapåvirkning og skabe mere natur, siger klimaordfører Jens Joel (S).
- Vi foreslår også mere vild skov, og at vi bytter nogle jorde, så vi trækker mere CO2 ud og binder mere CO2 i de jorde, som er bedst til det og til gengæld dyrker lidt mere på de jorde, som er mere robuste, siger han.
I Enhedslisten beskriver landbrugs- og fødevareordfører Søren Egge Rasmussen det radikale udspil som "fint" og er væsentligt mere begejstrede end Socialdemokratiet.
- Vi skal have fordoblet vores skovareal og bundet mere CO2 i jorden. Det er simpelthen nødvendigt og giver nogle plusser. Det giver en rigere biodiversitet og har mulighed for at sikre vores grundvand og satsningen på 100 procent økologisk landbrug, siger han.
S: Udbred vores dyrkningsmetoder
Netop klimaet er et af de områder, hvor oppositionspartierne ligger nogenlunde på linje og kan blive enige, hvis det skulle ende med en sejr ved det kommende folketingsvalg.
Socialdemokratiet er dog knap så optagede af, at der ikke længere skal dyrkes afgrøder på en tredjedel af alle nuværende danske marker i 2050, som De Radikale og Enhedslisten er.
- Vi har ikke foreslået at tage en tredjedel af landbrugsjordene ud. Fra et klimaperspektiv er det ikke bare en gevinst, hvis man sender produktion af landsbrugsvarer ud af landet.
- Tværtimod skal vi sikre, at nogle af vores dyrkningsmetoder udbredes til andre lande, for vi har et klimaeffektivt landbrug, siger Jens Joel.
Ifølge Jørgen Eivind Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, er det radikale forslag "en smule populistisk".
Han vurderer, at hvis fødevareproduktionen flyttes et sted hen, hvor man er mindre effektiv end i Danmark, så kan det sagtens resultere i en øget klimabelastning globalt set.
EL: Udnyt muligheden nu
Men det er "noget sludder", lyder det fra Søren Egge Rasmussen (EL).
- Vi har en fuldstændig ubæredygtig landbrugsproduktion, og vi kan ikke brødføde verden med svinekoteletter. Vi er nødt til at omstille vores kost, så vi spiser langt mindre kød. Vi skal tilbage til at producere langt flere ærter og bønner, siger han og afviser, at det er for dyrt at gennemføre den omlægning, der ligger det i radikale forslag:
- Renten er lav lige nu. Det er nu, vi skal udnytte muligheden, og vi har set, at der oprettes nye fonde. Vi har en økologisk jordbrugfond på Samsø, og vi bør satse langt mere på den slags initiativer, siger Søren Egge Rasmussen.
Regeringen vil i dette efterår fremlægge et klimaudspil, der blandt andet også vil fokusere på landbrugets andel i klimaspørgsmålet.