Endnu en række delaftaler kom i dag i hus hos kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), men de afgørende tiltag mod såkaldte hadprædikanter mangler fortsat.
Sådan lyder det blandt andet fra Dansk Folkeparti, efter at et bredt flertal af partier i dag nåede til enighed om tre nye aftaler om politikernes indsats mod radikale prædikanter og imamer.
- Det går for langsomt. Men det går også fremad stille og roligt, og det vigtigste er trods alt, at der sker noget, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.
- Jeg skal ikke lægge skjul på, at det vigtigste for Dansk Folkeparti er diskussionen om at afvise had- og voldsprædikanter ved grænsen og forhindre, at de får visum, samt at kigge på at kriminalisere religiøs oplæring i sharia, stening, undertrykkelse, incest og pædofili og sådan noget. Det har vi stadig til gode, siger han.
Socialdemokraterne så også gerne, at det gik lidt mere tjept ved forhandlingsbordet.
- Det havde været godt, hvis vi kunne få lovgivningen vedtaget, inden vi går på sommerferie. For det er vigtigt, at vi får taget kontant fat om de hadprædikanter og formørkede samfund, som prøver at undergrave det danske demokrati, siger gruppeformand Nicolai Wammen (S).
- Derfor havde vi meget gerne set, at det var gået hurtigere i forhandlingerne, siger han.
Haarder: Gået overraskende gelinde
Regeringens forhandlingsleder, kultur- og kirkeminister Bertel Haarder, mener dog ikke, at der er grund til at yderligere hastværk.
- Der er ikke så meget, der udestår, men der er noget, der udestår, og det skal vi tage stilling til næste gang, siger Bertel Haarder.
I næste uge skal forhandlingerne således handle om regeringens forslag om at indføre en åben og en lukket liste over hadprædikanter, der ikke er velkomne i Danmark, samt muligheden for at gøre bestemte ytringer ulovlige.
- Vi har i en helt afslappet stemning haft en drøftelse af fordele og ulemper ved en åben liste over forkyndere, vi ikke vil have ind i Danmark. Jeg tror, alle er enige om, at vi skal have en skjult liste. Sådan noget har man jo. Men den åbne liste er der fordele og ulemper ved. Regeringen mener, at der er flest fordele ved den, men det skal vi lige have afklaret næste gang, siger Bertel Haarder.
Går det lidt trægt i forhandlingerne?
- Nej, tværtimod. Vi er færdige en halv time før, vi havde regnet med i dag. Det er faktisk gået overraskende gelinde. Og når det gælder kriminalisering af visse ytringer i lærerforhold, så fornemmer jeg en ret bred enighed.
Hvorfor så ikke lave en aftale?
- Jamen, det sidste møde er jo altså om en uge, og der har vi tænkt os at pakke de to sidste emner ned.
Men hvis I har tid til overs i dag, hvorfor så ikke lave aftalen i dag, hvis I alligevel er enige, som du siger?
- Fordi vi var nået så langt, som vi kunne. Der er ting, som embedsmændene skal skrive, og der er ting, som vi politikere skal tænke over. Det er altid klogt at give sig tid til at tænke, siger Bertel Haarder.
SF overvejer farvel til forhandlinger
SF mener ligesom ministeren, at forhandlingerne foregår i et fint tempo.
- Jeg synes sådan set, at det skrider fornuftigt frem, siger gruppeformand Jacob Mark (SF) og henviser til de delaftaler, der løbende er faldet på plads.
- Vi har både skærpet tilsynet med friskoler og kulturelle foreninger. I dag blev vi så enige om, at man ikke bare skal kunne give gaver til foreninger, der er antidemokratiske, og vi er også blevet enige om, at man skal leve op til det embede, man har, når man vier folk, og at man kan fratage dem vielsesbemyndigelsen, hvis man ikke lever op til det embede. Så jeg synes faktisk, at vi kommer langt omkring.
I næste uge ventes en aftale om de åbne og lukkede lister samt kriminalisering af visse ytringer at falde på plads.
Det kan dog være, at det bliver uden SF som en del af aftalen.
- Det er en mulighed, men nu skal vi have nogle snakke. Jeg har stillet en række spørgsmål i dag. Vi har blandet andet spurgt til, hvordan man kan komme af de her lister igen. Hvor er retssikkerheden? Er det en begrænsning af ytringsfriheden? En masse spørgsmål, som jeg forventer at få svar på i den kommende uge, og så må vi jo se, siger Jacob Mark.
De Radikale, Enhedslisten og Alternativet har tidligere forladt forhandlingerne. Resten af Folketingets partier sidder stadig med ved bordet.