Hvis det udelukkende skal være op til regeringen, så skal der ikke være noget, der hedder en ghetto i 2030.
Det er målet med regeringens nye ghettoudspil, der i dag blev præsenteret i Mjølnerparken på Nørrebro i København.
Vejen dertil går ifølge regeringen via 22 konkrete punkter, hvor det blandt andet lyder, at staten skal have mulighed for at pålægge en boligorganisation at afvikle boligafdelingen i de særligt belastede ghettoområder.
Ligeledes lægger regeringen op til, at folk på integrationsydelse ikke længere skal kunne flytte ind i udsatte boligområder, som er kategoriseret som ghettoer.
Ifølge DR's politiske analytiker Jens Ringberg er der en række punkter, der er værd at lægge mærke til. Og særligt viser udspillet, at de liberale partier i Folketinget - Liberal Alliance og Venstre - har lagt en samlet kurs på udlændingepolitikken, som vi ikke har set tidligere.
- Jeg har svært ved at forestille mig flere af forslagene fremsat for fem eller ti år siden – eksempelvis forslaget om at børn i visse områder skal i daginstitution. Det er et forslag, der piller ved balancen mellem den enkelte familie og staten på en meget direkte måde.
Løkke: Vi har svigtet kollektivt
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte med store ord, da han klokken 11 i formiddags løftede sløret for hele planen. Her lagde han ikke skjul på, at fem tidligere ghettoplaner ikke har fungeret optimalt.
- På en generation er vores land blevet forandret, og det udfordrer vores sammenhængskraft. Det er ikke sådan, at tingene ikke har virket, men de har ikke virket godt nok. Vi har svigtet kollektivt, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Ifølge politisk analytiker Jens Ringberg har regeringen længe barslet med en plan, der på sigt skal være med til at fjerne ghettoer i Danmark.
- Statsministeren har siden Venstres landsmøde i efteråret beskrevet det som sidste udkald, hvis der skal gøres op med parallelsamfundene. Det er på sin vis nu eller aldrig, siger Jens Ringberg og fortsætter:
- Dén vurdering har de to andre regeringspartier accepteret, og med det udgangspunkt begrunder de meget skrappe forslag, som udfordrer klassiske principper som lighed for loven, retten til at selv at bestemme over sine børn og sin bolig og den private ejendomsret.
Deler bekymring med Socialdemokratiet
Jens Ringberg fortæller videre, at netop udlændingepolitikken bliver en af de afgørende kamppladser for Folketingets partier indtil det næste folketingsvalg, der senest skal afholdes i midten af næste år.
- Hvis ikke partiet og partiformanden har stor troværdighed hos vælgerne – at de føler sig sikre på at han/hun vil stå for en stram udlændingepolitik, så vurderer partierne det som umuligt at få statsministerposten.
- Men det er vigtigt at pointere, at udlændingepolitik slet ikke bare er taktik for de store partier i Folketinget. Socialdemokratiet og Venstre deler en bekymring for udviklingen i ghettoområderne, siger DR's politiske analytiker.