Regeringen vil sikre Danmark med anti-luftskyts, en hel brigade og forsvar mod ubåde

Forsvarsministeren lægger ikke skjul på, at det er urolighederne på Krim-halvøen og det politiske efterspil, der er med til at tegne forsvarsudspillet.

En brigade på mellem 4.000 og 4.500 kampklare soldater, der kan udsendes til Nato-operationer udenfor landets grænser, står højt på ønskelisten hos regeringen, der vil inkludere ønsket i det forsvarsforlig, som efter planen præsenteres i næste uge. (Arkivfoto) (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Truslen fra øst kommer til at præge det forsvarsudspil, som regeringen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter planen præsenterer i næste uge.

Ifølge forsvarsministeren vil regeringen med sit udspil lægge op til at få installeret missilsystemer på de danske flådefartøjer, der skal kunne sikre det danske luftrum mod fremmede fly.

Derudover skal skibene også have installeret udstyr, der kan detektere og beskytte mod angreb fra ubåde - såkaldte sonarsystemer.

Som tredje delelement vil regeringen samle en så stor forsvarsstyrke, at man kan etablere en hel brigade, der kan rykke ud og bistå andre Nato-lande i kamp.

Forsvarsministeren lægger ikke skjul på, at det er urolighederne på Krim-halvøen og det politiske efterspil, der er med til at tegne forsvarsudspillet. Rusland annekterede i 2014 halvøen, der ellers var en del af Ukraine.

Siden har EU indført stribevis af sanktioner mod Rusland, der som modsvar har spillet med de militære muskler og sendt eksempelvis fly og ubåde på øvelsesmissioner tæt på flere europæiske lande.

- Hoveddrejningen er jo at ændre kursen fra de senere årtiers forsvarspolitik. Siden Sovjetunionen brød sammen, og muren faldt, har man jo indrettet det danske forsvar som et ekspeditionsforsvar, som kan tage fjernt fra Danmark og bekæmpe terrorisme sammen med andre landes tropper, siger Claus Hjort Frederiksen.

Socialdemokratiet vil have tryghed

Men det vil regeringen nu have lavet om. Man ønsker sig en kampenhed – en såkaldt brigade - der tegnes af 4.000 soldater og som kan udsendes.

Regeringen har forud for udspillet ikke klappet et flertal af, men hos Folketingets største parti, Socialdemokratiet, er man positive over for meldingen, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.

Han vil have to ting adresseret i forsvarsforliget.

- Russerne stiller missiler op i Kaliningrad, der ligger tæt på Danmarks grænser og med missiler, der kan nå Danmark. Det andet er, at der er en ophobning af russiske tropper langs den baltiske grænse, der også skaber utryghed, siger han.

Socialdemokraterne vil afvente og se detaljerne i udspillet, men allerede nu er man tilfreds med nogle af initiativerne.

- Vi skal se det konkrete udspil, men den del, der handler om at skabe trygheden i hverdagen for os alle sammen, der vil vi altid være klar til at være en forhandlingspartner, siger han.