Løkkes planer for fremtiden: Vil bekæmpe ungdomskriminalitet og styrke Forsvaret

Forebyggelse af ungdomskriminalitet og et styrket militær fyldte i dagsordenen i statsministerens åbningstale.

Statsministerens åbningstale - under Folketingets åbning, tirsdag den 3. oktober 2017. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Vi skal have fat i de helt unge, før det går uopretteligt galt. Sådan lød beskeden fra Lars Løkke Rasmussen (V), da han tidligere i dag tog hul på et nyt folketingsår.

Fra talerstolen benyttede statsministeren taletiden til blandt andet at fokusere bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Det betyder at unge skal mødes med konsekvens og en fast hånd, når de træder forkert.

- Regeringen vil stille de helt unge kriminelle til ansvar for deres handlinger, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Konkret foreslår regeringen, at oprette Ungdomskriminalitetsnævn med en dommer i spidsen, der skal behandle sager med børn og unge ned til 12 år. Initiativet skal fungere som en stopklods for unge, der er på vej ud i hård kriminalitet.

- Regeringens udspil om ungdomskriminalitet er en ny brik i vores samlede strategi for at støtte børn og unge på kanten, få dem væk fra kanten og frem i livet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Under sidste valgkamp argumenterede de borgerlige partier for en sænkelse af den kriminelle lavalder. Men på det seneste har regeringen arbejdet på en model, hvor man ændrer den nuværende sagsbehandling af de helt unge uden at sænke den kriminelle lavalder. Ifølge Lars Løkke Rasmussen lægger regeringen op til en tværgående social indsats på området.

Regeringen forventer at fremlægge dens reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet inden for kort tid.

Styrket militær

Også Forsvaret var på dagsordenen i statsministerens åbningstale. Især truslen fra Rusland og truslerne forbundet med cyberangreb blev nævnt.

Så sent som i sidste uge blev to forskellige ministerier udsat for hackerangreb – herunder Statsministeriet.

- Det samlede trusselsbillede er mere alvorligt end i nogen anden periode efter Murens fald.

Derfor var der klar besked til Forsvaret: Regeringen går til forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig med en ambition om at styrke det danske militær.

- Regeringen vil give Forsvaret flere militære muskler. Så vi bedre kan bidrage til NATO’s kollektive afskrækkelse og forsvar. Og så vi fortsat kan være engagerede ude i verden, sagde statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen anser store investeringer i forsvar, grænsekontrol, politi, efterretningstjenester og generel national sikkerhed som nødvendige, siger han.

Integrationsminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pape Poulsen og finansmister Kristian Jensen - under Folketingets åbning, tirsdag den 3. oktober 2017. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Udflytning af statslige arbejdspladser

Åbningstalen blev også brugt til at understrege, at regeringen fortsat vil satse på udflytning af statslige arbejdspladser. Det skaber nemlig balance lød det fra statsministeren, der ellers er blevet kritiseret for udflytningsplanerne.

- Undervejs var der nogle, som mente, at det blev svært – nærmest umuligt – at få dygtige folk til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København. Den kritik er gjort til skamme, sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser tæller i dag 3900 job, der flyttes fra hovedstaden og ud i landet. Heraf har 2.500 ansatte valgt at flytte med jobbet til de 25 byer udenfor København, hvor arbejdspladserne er placeret. Og den kurs har man tænkt sig at forsætte.

- I en ny udflytningsrunde vil regeringen igen etablere flere tusinde arbejdspladser ude i landet. Vi præsenterer vores udspil i december måned.