Boligejere skal betale mindre i grundskyld i fremtiden. Det er Venstre-regeringens klare ambition i det boligskatteudspil, som Skatteministeriet netop har offentliggjort.
Et af de håndtag, regeringen ønsker at skrue på, så ambitionen også kan blive til virkelighed, er en sænkelse af grundskyldsloftet fra 34 til 30 promille.
Det lavere loft vil især få betydning for en række kommuner i landets yderområder. Der er i alt ni af landets i alt 98 kommuner, som i dag udnytter det nuværende grundskyldsloft på 34 promille. En af de ni kommuner er dog landets største kommune, København.
Regeringen forventer, at den gennemsnitlige grundskyldspromille bliver sænket fra 26 til 16 promille.
- Promillerne vil blive fastsat kommunespecifikt, så de højere vurderinger ikke øger grundskyldsprovenuet i kommunen. Hermed aflyses de kraftige stigninger i grundskylden, som boligejerne med de gældende regler ellers havde udsigt til efter 2020.
- Det betyder en aflysning af fremtidige stigninger i grundskylden på ca. 10.000 kr. årligt for den gennemsnitlige boligejer, hedder det i regeringens udspil.
Regeringens udspil til boligskattepakke indeholder fire konkrete tiltag:
Fanø er blandt de kommuner, der udnytter det nuværende loft over grundskylden på 34 promille.
Regeringens forslag om et lavere grundskyldsloft vil ifølge øens Venstre-borgmester få store konsekvenser for kommunens samlede økonomi.
- Vi er nok den kommune, der vil blive hårdest ramt af det. Selv den mindste nedregulering vil få meget store økonomiske konsekvenser for os, da 29 procent af vores samlede skatteindtægter kommer alene fra grundskylden, siger borgmester Erik Nørreby (V) i dagens udgave af Jyllands-Posten.
Se listen over de kommuner, der opkræver henholdsvis mindst og mest i grundskyld ( kilde: Skatteministeriet ):