Forstå balladen om boligskatten på fem minutter

Boligskatten er rødglødende politisk emne i øjeblikket. Forstå de vigtigste begreber her.

Boligskatten er et brandvarmt politisk emne i øjeblikket.

Ind fra højre og venstre hjørne på Christiansborg flyver begreber som grundskyld, ejendomsværdisats og skattestop, der måske ikke ligger øverst i dit ordforråd.

Er du boligejer, er du måske lidt bedre stillet i forhold til at forstå begreberne – er du ikke ejer af din egen bolig, står spørgsmålstegnene måske endnu mere i kø. Vi vil derfor give dig en introduktion til de vigtigste begreber.

Ejendomsværdiskat og grundskyld

Boligskat består af to dele.

Ejendomsværdiskat betales af hele boligens værdi. Den er på en procent af boligens værdi op til 3.040.000 kr. og 3 procent af værdien over den grænse. Grundskyld betales af grundens værdi. Den fastsættes af kommunerne og skal ligge mellem 16 og 34 promille.

Skattestop

I 2002 gennemførte VK-regeringen et skattestop, der betyder, at ejendomsværdiskatten er fastlåst på 2002-niveau i kroner og øre. Den skat er altså ikke steget de sidste 15 år, selv om mange boliger er steget meget i værdi.

Grundskyldsloft

Grundskylden er omfattet af et særligt skattestop. Det betyder, at den enkelte boligejers grundskyld højst må stige med mellem 5 og 7 procent årligt. Præcis hvor meget aftales mellem stat og kommuner i forbindelse med de årlige økonomiaftaler.

Den årlige stigning er kun aktuel for de boligejere, der på grund af grundskyldsloftet ikke betaler grundskyld af hele det beløb, deres grund er vurderet til.

Deres boligskat vil med de nuværende regler blive ved med at stige, indtil de betaler grundskyld af den faktiske vurdering.

Det er de skattestigninger, der i de seneste år har givet anledning til heftig politisk debat, fordi mange boligejere – især i de store byer – kan se frem til meget store skattestigninger i de kommende år.

Ejendomsvurdering

Skat laver hvert andet år en vurdering af alle ejerboliger. Men i 2013 afslørede en rapport fra Rigsrevisionen, at der var alvorlige fejl i tusindvis af vurderingerne. Det vil sige, at tusindvis af boligejere har betalt for lidt eller for meget i boligskat.

Derfor besluttede Folketinget, at der skulle udarbejdes et nyt system til vurdering af fast ejendom. Samtidig blev vurderingerne sat på standby, så der ikke er lavet nye vurderinger siden 2011.

Nyt boligskattestop

Hvis man bare gennemfører de nye og mere retvisende vurderinger uden at ændre andre regler, ville mange boligejere få en stærkt stigende grundskyld i mange, mange år frem i tiden. Derfor vil regeringen samtidig gennemføre et nyt boligskattestop.

Både det nye ejendomsvurderingssystem og de nye boligskatteregler bliver præsenteret på et pressemøde i Finansministeriet kl. 13. Vi sender live fra præsentationen på dr.dk både i billeder og tekst.