Regeringen siger nej til at lade Børnerådet blive i København for egne midler

Vi taber en hulens masse viden, siger rådets formand, som ikke kan få lov at oprette en særlig enhed i hovedstaden, når resten af Børnerådet rykker til Billund.

Børnerådet skal flytte til Billund, men ønsker at beholde en enhed i København. Her ses formand Per Larsen, da han i 2015 var gæst på Venstres landsmøde. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Statsministeren var glad.

Lars Løkke Rasmussen (V) havde en efterårsdag i 2015 netop bekendtgjort, at en lang række statslige arbejdspladser skulle flyttes fra hovedstadsområdet til provinsen som led i den daværende Venstre-regerings stort anlagte udflytningsplan.

Det gjaldt blandt andet Børnerådet og dets 12 årsværk:

- Som vi flytter til børnenes hovedstad, Billund, forklarede statsministeren.

Den beslutning står fast, og Børnerådet er med formand Per Larsen i spidsen godt i gang med at planlægge flytningen, som finder sted til efteråret, selvom kun to medarbejdere foreløbig har tilkendegivet en interesse i at flytte med til Billund.

Sideløbende har Per Larsen derfor arbejdet intenst på at bevare en særlig enhed af Børnerådet i København med henblik på at undgå det, som Per Larsen betegner som et markant tab af viden og erfaring til skade for landets udsatte børn.

- Vi vil tabe en hulens masse viden på børneområdet. Simpelthen fordi medarbejdernes viden om, hvordan man skal håndtere børn, inddrage børn, værne om børns rettigheder og være fortalere, som de har arbejdet med i årevis, falder på gulvet, siger Per Larsen i P1-programmet ”Slotsholmen”.

- Jeg har absolut intet imod Billund, men hvis man skal se på det ud fra et børneperspektiv, vil det blive sværere at få børnenes stemmer på banen. Så jeg har svært ved at se noget positivt ved det, siger han.

Tilbud til regeringen

Børnerådet har dog fået nej fra regeringen til ønsket om at oprette en særlig enhed i København, skriver Børnerådet i en nyligt afsendt mail til Folketingets landdistrikts- og øordførere samt social- og børneordførere.

Også selvom tilstedeværelsen i København kan finansieres med et tocifret millionbeløb i form af private fondsmidler, som Børnerådet har fået lovning på fra en række større fonde.

- Jeg tilbyder, at Børnerådet sidder i Billund. Jeg tilbyder samtidig, at vi laver en ekstra overbygning i København – ikke et kontor eller en afdeling, men en projektorganisation - som kan give rigtig stor valuta for børnene i Danmark, siger Per Larsen.

Det vil kunne fastholde de medarbejdere, der af forskellige årsager har takket nej til at flytte med til Billund, siger Per Larsen.

Børnerådet regner selv med at skulle holde 140 møder i København i 2018, og det vil blive både dyrt og besværligt at skulle rejse frem og tilbage mellem hovedstaden og Billund, når man ikke har folk i København, lyder det.

- Hele vores netværk - det gælder regeringen, Folketinget og alle organisationerne - er tilfældigvis placeret i hovedstaden. En del af vores dagligdag er at løbe dørene ind hos dem, siger formanden for Børnerådet.

Lars Løkke Rasmussen præsenterer planer om udflytning af statslige arbejdspladser på et pressemøde 1. oktober 2015. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Venstre forstår frustration

På trods af tilbuddet om at lade private midler finansiere medarbejdere i København – samtidig med, at Børnerådet som planlagt flytter til Billund til efteråret – kommer det ikke på tale.

Regeringen har sagt nej.

Den beslutning forsvarer Thomas Danielsen, der er landdistrikts- og øordfører for Venstre, der som ene regeringsparti i 2015 var hovedarkitekten bag de mange tusinde udflytninger af statslige arbejdspladser.

- Jeg kan godt forstå, at når der sker noget nyt, så er det frustrerende, når man står i midt det. Men i langt de fleste udflytninger, vi har lavet, stopper man faktisk op ganske kort tid efter og siger, at det har været en interessant proces, som har tilført os noget nyt, vi ikke lige havde set komme, siger Thomas Danielsen i P1-programmet "Slotsholmen".

- Men kontoret i Billund kommer jo ikke til at stå tomt, for jeg går ikke ud fra, at man skal have alle medarbejdere med til samtlige 140 møder i København, siger han.

Flere udflytninger på vej

Børnerådet ser dog stadig en mulighed i forhold til at kunne bevare en tilstedeværelse i København, da formand Per Larsen på mandag har et møde med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om sagen.

Men Enhedslisten opfordrer på baggrund af Per Larsens bekymringer regeringen til helt at aflyse udflytningen af Børnerådet fra København til Billund.

- Udflytningen af Børnerådets sekretariat vil få så alvorlige konsekvenser for rådets arbejde, at børne- og socialministeren (Mai Mercado (K), red.) må trække i nødbremsen og aflyse udflytningen, siger partiets børneordfører og gruppeformand, Jakob Sølvhøj.

Men Thomas Danielsen fra Venstre understreger, at regeringens beslutning ikke står til at ændre. Den diskussion er lukket og slukket.

- Det er den bestemt, siger Venstre-ordføreren.

Den tidligere Venstre-regering annoncerede i efteråret 2015, at cirka 3.900 statslige arbejdspladser skulle flyttes fra hovedstadsområdet til andre dele af landet.

Der var 1. oktober sidste år flyttet i alt 1.126 arbejdspladser – altså lidt under en tredjedel af det samlede antal. Det er planen, at langt størstedelen af udflytningerne skal være på plads i år.

Den nuværende VLAK-regering skriver i regeringsgrundlaget, at man i løbet af 2018 vil annoncere yderligere udflytninger af statslige arbejdspladser.