Regeringen fejer eget boligudspil af bordet

Finansminister Kristian Jensen erkender, at han ikke kan samle flertal for regeringens boligskatteudspil. Han vil nu arbejde på en ny plan.

Regeringen går i tænkeboks henover påsken for at justere sit udspil til en ny boligskatteaftale. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det ville ikke tage mere end nogle uger at nå til enighed om en ny boligskatteaftale.

Sådan lød vurderingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 1. marts i år, men mere end en måned senere må VLAK-regeringen konstatere, at forhandlingerne trækker i langdrag.

Derfor vil finansminister Kristian Jensen (V) nu sætte forhandlingerne helt på pause, mens regeringen genovervejer sit udspil.

- Vi må konstatere, at det ikke er lykkedes regeringen at samle opbakning om præcis den model, vi har lagt frem. Derfor er vi nødt til at gå i tænkeboks om, hvordan det kan justeres til, siger Kristian Jensen.

Regeringen har i forhandlingerne med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale blandt andet lagt vægt på at nå til enighed om en fastfrysning af grundskylden samt en flad ejendomsværdiskat for alle boligejere. Men uden held.

- Der er mange boligejere, der har lyttet til statsministeren, der siger, at der vil komme en boligaftale indenfor kort tid. Nu er vi bare nødt til at gå ud og erkende, at den korte tid bliver noget længere, end vi regnede med, og vi har brug for at se på, om de enkelte elementer, der var i regeringens udspil, kan være med fremadrettet, siger han.

Pause til efter påske

Først efter påske vil regeringen være klar til at genoptage forhandlingerne.

Finansministeren understreger, at det fortsat er regeringens ambition at forhandle en boligskatteaftale på plads, som skaber ”mest mulig tryghed” for de danske boligejere.

- Man kan godt sige, at vi tager på værksted for at nå det samme sted hen, men have nogle andre elementer med. Det vigtige for mig politisk er at sige, hvad der er det politiske mål. Målet er, at de danske boligejere ved, hvad deres beskatning er. At de ikke bliver overraskede over pludselige stigninger, men at de kan være trygge omkring deres økonomi, siger Kristian Jensen.

- Den tryghed havde vi en model for, men vi har ikke kunnet finde opbakning til den, siger han.

Hvor er problemerne?

- Det er ikke bare én knast. Det er en afvejning af forskellige ønsker op mod hinanden. Der er for mig at se et fælles ønske om at søge en løsning, der giver boligejerne afklaring og tryghed. Det er positivt, siger Kristian Jensen.

- Så er der nogle forskellige variationer af, hvad man synes er dyrt og billigt. Hvor synes man, at vægten skal være i forhold til også at beskytte dem, der ikke bor i deres egen bolig. Derfor er det ikke bare én knast, der skal rykkes, siger han.

Har brug for tid

Da regeringen i januar lancerede sit boligudspil tog det udgangspunkt i den tidligere Venstre-regerings udspil fra efteråret, men der var to vigtige ændringer:

Den nye VLAK-regering foreslog for det første en ejendomsværdiskat på 0,6 procent for alle boliger og gik dermed væk fra den tidligere Venstre-regerings forslag om at hæve procentsatsen for boliger til en værdi over seks millioner kroner.

Derudover ville trekløverregeringen fastfryse grundskylden, indtil det nye ejendomsvurderingssystem træder i kraft i 2021. Fastfrysningen af grundskylden er en konservativ mærkesag, som partiet fik skrevet ind i regeringsgrundlaget.

Om en fastfrysning af grundskylden også vil være en del af regeringens reviderede udspil kan Kristian Jensen ikke garantere.

- Vi kommer med et nyt udspil, og jeg kan ikke sige præcis, hvad der kommer til at ligge i det udspil, før vi har det på plads. Vi er nødt til at kunne arbejde med det her i noget tid. Men jeg mener stadig, at det er en god ide at sikre borgerne en fast ramme omkring deres grundskyld, siger Kristian Jensen.

Allerede ved præsentationen af regeringens boligudspil var der kritik fra både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale, som regeringen forhandler med om et nyt boligskattesystem.

Det er efterfølgende ikke lykkedes at blive enige om et kompromis, og derfor må regeringen altså nu forsøge at strikke et nyt udspil sammen i håb om, at det er mere spiseligt for de øvrige partier.