Korrespondent om boligudspil: Det kommer regeringen næppe igennem med

Regeringen vil foreslå en ejendomsværdiskat på 0,6 procent for alle boliger.

Flere partier har en interesse i at finde en løsning relativt hurtigt. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Regeringen er ifølge DR’s oplysninger klar med et nyt udspil omkring boligskatten. Udspillet tager udgangspunkt i den tidligere Venstre-regerings udspil, men med to ændringer.

En ejendomsværdiskat på 0,6 procent for alle boliger og en fastfrysning af grundskylden indtil det nye vurderingssystem træder i kraft i 2021.

Men det er tvivlsomt, at det bliver forhandlingernes endelige resultat, vurderer DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- Jeg tror godt, at regeringen er klar over, at den får meget svært ved at finde et flertal for den model, der nu bliver lagt frem, hvor man vil beskatte alle boliger med samme procent. For de meldinger, der har været fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale, er, at der skal være progression med højere beskatning af de dyreste boliger, siger hun og fortsætter:

- Derfor skal man mere se det som et forhandlingsudspil.

Især K har noget på spil

I november indgik man efter flere års problemer på området en aftale om et nyt ejendomsvurderingssystem. Derfor er et nyt skattesystem en bunden opgave. Hvis man indførte det nye system uden at ændre på skatten, ville den stige voldsomt for mange boligejere.

- Men også hos Socialdemokratiet vil de gerne have det løst, inden de måske selv skal overtage magten på et tidspunkt. Derfor er forventningen også, at det rent faktisk er en af de reformer, som regeringen har en mulighed for at komme igennem med, siger Christine Cordsen.

Og selvom der måske først skal tages nogle kampe, så har alle partier en interesse i at få lukket forhandlingerne relativt hurtigt.

- Det kan have ret store økonomiske konsekvenser, hvis man for alvor skaber usikkerhed på boligmarkedet, siger Christine Cordsen.

Internt i regeringen er det især De Konservative, der har noget på spil i forhandlingerne.

- De har gjort boligskat til deres mærkesag nummer ét. Og de vil have meget svært ved at leve med noget, der beskatter også de rigeste boligejere hårdere end med det nuværende skattesystem. Derfor kan det godt blive svære forhandlinger, siger hun og fortsætter:

- Samtidig er det en sag, der bliver ekstra politisk følsom, jo tættere vi kommer på kommunalvalget, der finder sted i november i år. De Konservative har ikke lyst til at lægge sig ud med deres borgmestre, der i høj grad regerer i områderne med de dyre boliger, siger Christine Cordsen.