Budskabet fra Morten Østergaard, leder for De Radikale, til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den danske regering er ikke til at tage fejl af: Kom ind i kampen og hjælp med at løse flygtningekrisen i Europa.
Tyskland anført af kansler Angela Merkel har i weekenden åbnet sine grænser, så de mange migranter, som har været strandet i Ungarn, kan rejse til Tyskland.
Morten Østergaard synes, at Merkel viser vejen frem. Han ønsker en fælles europæisk løsning på problemet, og han opfordrer den danske regering til at indgå i sådan en løsning.
- Man kan ikke sige, at det er nogen løsning, som Tyskland er kommet frem til, og det er heller ikke det, Tyskland siger, men det er endnu et signal fra Merkel om, at hun ser det her som en fælles europæisk problemstilling, hvor man ikke bare kan sige hvert land for sig selv.
- Jeg vil opfordre den danske regering til at melde sig på den side, hvor man søger fælles løsninger og ikke siger hvert land for sig selv, siger Morten Østergaard til Ritzau.
V: Vi blander os ikke i Tyskland
Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen forklarer, at Venstre ikke vil blande sig til den tyske integrations- og udenrigspolitik, men understreger, at regeringen ikke vil samme vej.
- Vi vil hjælpe flygtningene så tæt på nærområdet som muligt. Kan vi for eksempel ikke få bygget flere lejre i Tyrkiet, Libanon eller andre lande, som grænser op til Syrien? Det er vejen frem, i stedet for at folk risikerer deres liv for at krydse Middelhavet.
- Hvis alle går i Tysklands fodspor, vil rigtig mange mennesker prøve lykken over Middelhavet, og det tror jeg ikke, at der kommer noget godt ud af. Så ser vi flere mennesker, som dør.
K: Ødelæggende for europæiske stater
De Konservatives EU-ordfører, Rasmus Jarlov, er ikke imponeret over, at Tyskland har åbnet sine grænser i forbindelse med flygtningekrisen.
Han frygter, at de åbne porte vil få flere til at søge herop, og det kan Europa ikke håndtere.
- Det vil være alt for ødelæggende for nationalstaterne i Europa, hvis vi tager imod et så stort antal mennesker, som vil have en meget lille mulighed for at fungere godt i vores samfund, siger Jarlov til Ritzau.
Tysk beslutning får ikke dansk betydning
Dansk Folkeparti frygter også, at Tysklands åbne grænser vil føre til, at mange flygtninge søger mod Danmark. Men det tror Michael Aastrup Jensen dog ikke.
- Det vil være i strid med Dublin-konventionen, som vi skal håndhæve til punkt og prikke. Det land, man er blevet registreret i og vil være flygtning i, det er også i det land, man skal opholde sig.
- Så de kan ikke bare rejse til Danmark. Jeg regner ikke med, at det får nogen betydning for vores udlændingepolitik, siger han.
/ritzau/