ANALYSE: Succespartiet i sjælden modvind

DF vandt valget i juni og folkeafstemningen i sidste uge, men der knas mellem DF og V - og mere kritik af den sociale profil end DF er vant til.

Men status er altså: Hård kritik af DF for at svigte de ældre, skriver Jens Ringberg. (Foto: © Agnethe Schlichtkrull, DR)

Vi er kun 5-6 måneder efter folketingsvalget, og kun en uge efter nej-afstemningen om retsforbeholdet. Begge dele var store succeser for Dansk Folkeparti. Men lige nu, midtvejs i uge 50, er billedet af Folketingets næststørste parti iblandet modvind og forsvarsspil.

Finanslovsaftalen fremstod ikke som den sædvanlige DF-opvisning i forhandlingsstyrke og resultater. Og debatten om besparelser på visse pensionisters boligydelse har afsløret sprækker i DFs panser.

Det er ikke hver dag, Thulesens tropper flakser rundt i mediernes projektørlys og skifter forklaringer og synspunkter hen over dagen. Eller beder om at få politiske aftaler vurderet igen, fordi der er for meget kritik af dem.

Længe til næste valg

Det får politiske modstandere til at vejre morgenluft. Men det er langt fra sikkert, at stormvejret får ret mange vælgere til at vende DF ryggen - rent bortset fra, at der ikke er et valg at skue, så langt øjet rækker.

Men status er altså: Hård kritik af DF for at svigte de ældre. På forsiden af formiddagsaviserne. Og behandlet i TV-nyhedsudsendelserne, lige midt i håndboldkampene.

Og ikke nok med det. Status er også DF-ordførere, der har svært ved at svare for sig. I folketingssalen, hvad der er mindre vigtigt, og i medierne. Og en partiformand, der skal op på den helt store forklarings-klinge for at bedyre at DF ikke har villet tage ret meget fra nogen - og slet ikke i den vigtige ældregruppe.

Altsammen noget, der slet ikke plejer at være nødvendigt for Thulesen med hans gule post-its i finanslovsforslaget, det gode overblik og den veludviklede tæft for problemer og muligheder i politik.

En mislykket parade

Første parade-forsøg fra DF var i hvert tilfælde ikke effektivt nok. Finansordfører René Christensen blev sendt i byen for at forklare, at man måtte se DFs resultater samlet under ét, og man havde jo fået så mange andre gode ting igennem i finansloven. Uagtet at der var nogle enkelte pensionister, der blev lidt berørt.

Dét holdt ikke. Og helt generelt har DF ikke fået så meget ud af finanslovsaftalen for 2016, som partiet kunne ønske - slet ikke få måneder efter kanonvalget i juni.

Hæderlig god

Der er nok flere forklaringer. Andre partier gav den fuld gas, da de skulle fremhæve lavere bilafgifter og fastfrosset grundskyld i statens budget. Derimod var flere af DFs sejre i aftalen ikke helt nye, så at sige - det havde længe ligget i luften at der var ældremilliard og ekstra penge til sundhed i vente.

Signalet fra DF-formanden - "en hæderlig god finanslov" - kom til at virke som et godt, og lidt gråt, signalement af DFs andel i finanslovsaftalen for 2016.

Læg dertil at forholdet til DFs nærmeste samarbejdspartner Venstre er anstrengt lige nu. Det slog gnister, da Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen krydsede klinger op til folkeafstemningen, og udlændingeminister Inger Støjberg har ikke haft fodslag med DFerne i alle udlændingeforhandlinger.

Kulminationen kom, da partierne måtte gå ud og erkende, at de ikke kun lave en samlet pakke med udlændingestramninger. I praksis ligegyldigt. Politisk interessant.

Der er altså lidt støj omkring DF. Der er knas og modvind, uagtet festen i torsdags.

Nå, ja, og så prøver socialdemokraterne at slå DFerne ud af kurs med endnu en massiv kampagne. Det er nærmest rutine, og oftest helt uden effekt - men denne gang nok medvirkende til at holde presset på DF.

Usikkert om problemerne bider på DF

Det er dog usikkert, om det hele vil kunne aflæses i tilslutningen til DF - dét viser erfaringen.

Udlændingedagsordenen fastholder fokus på DFs kerneområde. DFs vælgere er trofaste folk - der synes at være en stærk tro på, at partitoppen trods alt opnår de bedst mulige resultater, dérinde på Borgen.

DFs bagland er tavst og disciplineret - man falder ikke Christiansborg i ryggen. Og selv halvstore storme skræmmer ikke DF-folket væk - eksempelvis har balladen om Morten Messerschmidt og EU-pengene ikke umiddelbart været til at aflæse i DFs målinger.

På længere sigt håber både S og V dog, at DF mister pust og vælgere. Der skal nok mere til end den nuværende modvind. Men der kommer nye udfordringer for det største borgerlige parti - ikke mindst forårets skatteforhandlinger.