Dansk Folkeparti lod i går eftermiddags forstå, at "en masse nye tal er kommet frem" i sagen om pensionisters boligydelse.
Partiet hentydede her til Ældre Sagens beregninger, der viser, at mellem 150.000 og 175.000 pensionister står til at miste op mod 8.000 kroner om året, fordi de selv skal betale mere i husleje - som følge af finanslovsaftalen.
Men onsdag morgen blev partiets finansordfører, René Christensen, interviewet i DR2 Morgen, hvor han stod fuldt på mål for aftalen.
- Der er nogle ældre, der vil opleve, at deres boligtilskud falder, og det havde vi da gerne været foruden. Vi har gjort regnebrættet op og sagt, hvordan finanslovsaftalen ser ud. Er det en god finanslov? Ja, det er det. Og så er det selvfølgelig sådan, at i politik skal man give og tage, og for nogen var det vigtigt, at der også skulle være en tidsel for Dansk Folkeparti. Det her var en af dem, sagde han.
Seks timer senere blev René Christensen så interviewet af DR Nyheder, og nu havde piben fået en anden lyd:
- Der er kommet en masse nye tal frem - også tal, vi bestemt ikke har set i forhandlingerne. Derfor er vi nødt til at have finansministeren på banen, som skal forklare, om de regnestykker, Ældresagen har lavet, er rigtige. Hvis de er det, er det ikke en del af den aftale, vi har lavet, sagde DF-ordføreren.
DF: Vi bliver forundrede
I går aftes blev René Christensen interviewet i Deadline på DR2, og her spurgte studievært Niels Krause-Kjær, hvad der var sket på de seks timer.
- Jeg mener stadig det samme, som jeg mente i morges (onsdag morgen, red). Det er det, vi har lavet aftalen på. Det er grundpillen i, at vi er gået med til det her. At man fandt et forslag, hvor man fandt et provenu. Det havde man lagt bredt ud over alle ældre. Der sagde vi, at det vil vi ikke være med til. Vi vil gerne have fjernet det her helt. Det kunne ikke lade sig gøre, men vi sagde så, at hvis vi skal være med, så skal det være mere socialt lige. Og det har vi lavet en aftale på, og så er vi selvfølgelig lidt utrygge, sagde René Christensen.
Men hvornår er I blevet utrygge, for vi har set klip, hvor din partifælle Bent Bøgsted (DF) forsvarer det i Folketingssalen under førstebehandlingen. Du siger det samme i morges, og så siger du noget andet i eftermiddag (onsdag, red.). Hvad er der sket i den tid?
- Vi står fuldt ud ved den aftale, vi har indgået. Den skal så også bare mønte sig ud i, at aftalen bliver holdt.
Men hvad er der sket, siden I begynder at sige, at der er et eller andet her, I ikke er tilfredse med?
- Selvfølgelig bruger vi også sådan en dag på at dykke mere ned i de regnestykker, der kommer, og vi bliver lidt forundrede over, hvad det er for nogle tal, der kommer frem med de her meget store beløb, som ældre kan tabe. Og så går vi ind og kigger på Ældre Sagens hjemmeside. De har lavet et fint stykke arbejde. Og der bliver vi nødt til at spørge vores samarbejdspartnere, om det er et rigtigt regnestykke, sagde René Christensen.
Udtalte sig om beregninger
Men Dansk Folkeparti har faktisk haft rig mulighed for at se Ældre Sagens beregningerne, og partiets finansordfører René Christensen udtalte sig sågar i en artikel om dem i Altinget den 24. november:
- Du får mig ikke til at sige, at det er en god ordning. Det er en samlet pakke, hvor vi har lavet om på den sociale profil, lød det fra DF'eren dengang.
Dagen efter - den 25. november - lagde Ældre Sagen beregningerne ud på deres hjemmeside, og samme dag advarer organisationen så i et høringssvar mod at vedtage forslaget.
Alligevel opdager Dansk Folkeparti det tilsyneladende først onsdag.
Dansk Folkeparti holder dog fast i, at Ældre Sagens beregninger ikke stemmer overens med de tal, de har fået præsenteret under forhandlingerne.
Ifølge René Christensen forudsætter tabet af de 8.000 kroner en husstandsindkomst på over 290.000 kroner.
- Men Ældre Sagens beregninger viser faktisk, at folk med en væsentlig lavere husstandsindkomst også vil få 8.000 kroner mindre. Og det er ikke en del af aftalen, forklarede René Christensen i Deadline.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) slog torsdag morgen fast, at Dansk Folkepartis indvendinger "ikke rokker ved finansloven".
- Jeg tror ikke, der er nogen, der føler sig ført bag lyset. Men nu ser vi på de tal, Ældre Sagen har fremført, sagde han.