ANALYSE: Regeringen vil lande hurtig aftale om lavere bilskat

De næste tre dage præsenterer regeringen tre store økonomiske planer. Det hele skal forhandles med Dansk Folkeparti, som har meldt sig klar.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går efter en hurtig aftale om at sænke registreringsafgiften med Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Regeringen går efter en lynaftale om lavere skat på biler.

Det skal sikre, at salget af biler ikke går i stå i flere måneder, mens regeringen og Dansk Folkeparti forhandler om skattereform, erhvervspakke og finanslov.

Derfor vil regeringens økonomiske ministre ifølge DR Nyheders oplysninger allerede onsdag gå i gang med forhandlingerne om lige netop det element i de tre store økonomiske planer, som præsenteres i denne uge.

Selv om regeringen endnu ikke har fremlagt sit præcise udspil til lavere registreringsafgift, har den offentlige debat om planerne allerede påvirket salget af biler – og dermed statens indtægter fra bilafgifterne.

Rykkede udspil to dage frem

Allerede for 14 dage siden varslede udenrigsminister og politisk leder af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, at lavere bilafgifter bliver en del af regeringens udspil.

Det var samtidig med, at han bebudede, at regeringen ikke vil foreslå nye lettelser af topskatten. Hverken topskattegrænsen eller procentsatsen.

Siden har flere medier baseret på lækkede regeringsdokumenter regnet på, hvor meget prisen vil falde på forskellige biler.

Danskernes manglende lyst til at købe bil lige nu er også en af forklaringerne på, at regeringen har valgt at fremrykke præsentationen af sit skatteudspil, så det kommer tirsdag i stedet for torsdag, som det ellers var planlagt.

Vil fjerne loft over beskæftigelsesfradrag

Udover lavere bilafgifter vil regeringen ifølge DR Nyheders oplysninger fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget. I dag er loftet på 30.000 kr., og hvis loftet bliver fjernet vil det betyde en skattelettelse til alle med en indkomst over 340.000 kr. Men skattelettelsen vil være størst for de højestlønnede.

Et nyt jobfradrag i bunden af skattesystemet skal gøre det mere attraktivt at gå fra overførselsindkomst til lavtlønnet arbejde.

Regeringen vil foreslå at fremrykke den forhøjelse af topskattegrænsen, som allerede er vedtaget. Med Thorning-regeringens skattereform fra 2012 blev grænsen for, hvornår man skal betale topskat, hævet gradvist frem til 2022. Regeringen vil udløse hele den forhøjelse i 2018, så topskattegrænsen bliver cirka 492.000 kr.

Endelig vil regeringen ændre på fradragsreglerne for pensionsindbetalinger med det formål at undgå de såkaldte samspilsproblemer, som betyder, at det for mange danskere ikke kan betale sig at spare op til pension.

Det er vigtigt at understrege, at vi ikke kender det samlede skatteudspil, som bliver præsenteret i morgen kl. 10.

Rent bord før kommunalvalg

Udfordringen med at lukke en hurtig aftale om bilafgifter kan være, om Dansk Folkeparti vil være med til det. Som udgangspunkt er regeringen og Dansk Folkeparti ikke enige om, hvordan registreringsafgiften skal ændres.

Men i det store hele er Dansk Folkeparti med på regeringens køreplan for efteråret. Og det er alene Dansk Folkeparti, der vil blive inviteret til forhandlingerne om de tre økonomiske udspil.

Efter regeringens køreplan skal der forhandles om erhvervspakken og skattereformen i september. Med henblik på at lukke aftaler, inden Folketinget åbner i starten af oktober.

Derefter vil regeringen så forhandle finanslov. Tidligere end normalt og med det mål, at en finanslovsaftale med Dansk Folkeparti kan være på plads, før toppolitikerne for alvor skal på landevejene for at støtte deres lokale partifæller i valgkampen op til kommunalvalget 21. november.

Regeringen og Dansk Folkeparti har en fælles interesse i at skyde kommunalvalgkampen i gang med at stå foran glasdøren i Finansministeriet og fortælle om en finanslov med flere penge til velfærd, ældre, sygehuse, bekæmpelse af bander og andet af den slags politik, der har stor betydning i kommuner og regioner.

Samtidig har de en fælles interesse i at blive færdige i god tid inden kommunalvalget. Så de ikke sidder bag lukkede døre i Finansministeriet, mens Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har masser af tid til at køre landet rundt i sin valgkampbus.