Nederlaget var uundgåeligt. Spørgsmålet var alene, om regeringen selv skulle komme det i forkøbet. Eller holde den ideologiske fane højt og først indkassere nederlaget efter flere måneders opslidende forhandlinger med et modvilligt Dansk Folkeparti.
Valget har først og fremmest været udenrigsminister Anders Samuelsens.
Allerede da Samuelsen pressede Liberal Alliance i regering med sit ultimative krav om lavere topskat, aftalte regeringstoppen spillereglerne i konflikten om topskat.
Det blev skrevet ind i regeringsgrundlaget, at markant færre skal betale topskat. Hvilket oversat til skatteteknik betyder, at grænsen for, hvornår man betaler topskat, skal højere op. Og hvis Samuelsen havde stået fast på, at det skulle med i regeringens udspil til skattereform, så var det blevet sådan. Det var forståelsen fra regeringsforhandlingerne på Marienborg sidste efterår.
Ideologi eller pragmatisme
Det er også især Anders Samuelsen, der har noget på spil, når regeringen nu vælger at fjerne topskattelettelser fra det udspil til skattereform, som bliver fremlagt i slutningen af måneden.
Han risikerer at skuffe bagland og vælgere, der gerne havde set LA-lederen holde fanen højt og kæmpe indædt for lavere topskat. I stedet for at bekende sig til den politiske pragmatisme.
De Konservative går nok ind for at lette topskatten, men har ikke investeret politisk kapital i lige det ønske. Og for Venstre er det afgørende at få lettet skatten i bunden på en måde, så det bedre kan betale sig at gå fra overførselsindkomst til lavtlønnet arbejde.
Det var det, statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussen gik til valg på. Lavere topskat er han ikke optaget af. Også fordi Venstre er et parti, der favner bredt, og ikke vil fremstå som et parti for de højestlønnede.
Advarsel fra Thulesen
Det har længe stået klart, at regeringen ikke kunne komme igennem med lavere topskat.
Dansk Folkepartis formand har både udadtil og på de indre linjer gjort klart, at det vil han ikke. Fordi han er imod, og fordi det ville åbne en alt for politisk sårbar flanke i forhold til Socialdemokratiet.
Op til partiets sommergruppemøde i denne uge slog DF-formand Kristian Thulesen Dahl det helt fast. Han vil hverken være med til lavere topskatteprocent eller til at hæve topskattegrænsen.
Samtidig sendte han den advarsel til regeringstoppen, at alle andre forhandlinger ville blive mere besværlige, hvis der skulle bruges kræfter på et opslidende opgør om topskat. Nogenlunde samme besked som sidste efterår, der jo endte med, at Løkke måtte trække V-regeringens store helhedsplan.
Omvendt rakte Thulesen også hånden frem og erklærede sig klar til at forhandle om andre former for skatte- og afgiftslettelser. Hvis altså regeringen droppede det der med topskatten.
Med øje på kommunalvalget
Afvejningen for Samuelsen har altså været, hvilken slags nederlag, der ville gøre mest politisk ondt.
Han har vurderet, at det var bedre at hive plasteret af hurtigt end at indkassere nederlaget efter tre måneders nyttesløse forhandlinger. Det sidste scenarie kunne ovenikøbet ende med, at regeringen ikke kom igennem med resten af sin skattereform, fordi forholdet til Dansk Folkeparti var forpestet.
I den afvejning har Anders Samuelsen også haft øje på kommunalvalget i slutningen af november. Havde han taget kampen, ville han risikere at sende sine partifæller i valgkamp med et surt nederlag og måske en regeringskrise i baggagen.
Nu kan LA-lederen satse på, at kommunalvalgkampen bliver skudt i gang i starten af november med en finanslovsaftale og en aftale om skattereform, der både vidner om nyt sammenhold i blå blok og indeholder andre skattesejre.
Samuelsens nye motto
Og kommunalvalget er vigtigt for Anders Samuelsen, selv om han ikke selv skal møde vælgerne.
Det vil i høj grad blive betragtet som et midtvejsvalg, og det bliver første gang, LA skal møde vælgerne, efter at topskatte-ultimatummet blev vekslet til ministerbiler.
Så de stålsatte øjne og ultimative trusler er afløst af Samuelsens nye politiske motto: Alle skattelettelser er gode skattelettelser.