ANALYSE: Messerschmidts verden var en EU-finansieret rodebutik - og er nu hele DFs problem

Først da stemmeslugeren Morten Messerschmidt ikke længere kunne afvise nye beskyldninger om misbrug af EU-penge, greb partitoppen ind. Men MELD-sagen kommer til at plage hele partiet længe

Morten Messerschmidt var stemmesluger i 2014 - nu plager bilags-sagen partiet. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Længe stjal ét eneste tal billedet, når talen faldt på DFs EU-stemmesluger Morten Messerschmidt.

Tallet var 465.758, og det blinker stadig i baggrunden, lige bag Messerschmidts altid velklædte figur. Antallet af personlige stemmer, Messerschmidt fik ved valget til Europa Parlamentet i forsommeren 2014. At kalde tallet imponerende er en underdrivelse.

Nu knytter også andre tal sig til Morten Messerschmidt og hans aktiviteter på den europæiske scene, i forbindelse med de europæiske organisationer MELD og FELD. Beløb.

1,6 millioner kroner - betalt tilbage til EU i foråret 2016. Der var stillet spørgsmålstegn ved en række MELD-finansierede aktiviteter, herunder en hyggelig kommunalvalgssejltur med det gode skib Halmø.

200.ooo kroner - betalt tilbage til EU mandag i denne uge. Der var stillet spørgsmålstegn ved MELDs finansiering af to såkaldte EU-konferencer, afholdt i forbindelse med DF-sommergruppemøder. Flere af deltagerne anede ikke de havde deltaget i andet end selve gruppemøderne.

300.000 kroner.... eller måske lidt mindre - betales tilbage i næste uge, når DF har fået gjort op, hvad partiet ellers synes der kan stilles spørgsmålstegn ved.

Lyd fra Thulesen

Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen-Dahl brød delvist sin tavshed i sagen og tog for en stund téten, da han mandag annoncerede, at de 200.000 kroner fra sommergruppemøderne skulle betales tilbage.

Hans begrundelse var markant på flere måder. Dels beslutningen om at betale. Dels den kolde konstatering af at MELD har været "en rodebutik". Hverken mere eller mindre.

Thulesen Dahl indrømmede ingen uretmæssig brug af EU-penge, kun "tvivl" - og en registreret forvirring blandt de de folkevalgte, han står i spidsen for. Men noget rod var det. Og tilbage skulle pengene.

Afstand til Messerschmidts verden

Dermed placerede partiformanden sig så langt fra Morten Messerschmidt, som han kunne - uden at nævne manden med de 465.758 stemmer ved navn.

Men det var heller ikke nødvendigt, for Kristian Thulesen Dahl talte ind i en virkelighed, hvor samme Morten Messerschmidt få timer tidligere havde givet sin version af MELD-sagen. En verison, der var fundamentalt anderledes end partiformandens.

"I min verden er reglerne overholdt", lød det fra Morten Messerschmidt, da han blev bedt om at reagere på DRs historie om MELD og sommergruppemøderne.

Oprydning og tilbagebetaling

Partiformand Thulesen var i første omgang tavs, men allerede søndag fornemmede man, at partitoppens verdensbillede var et andet end Messerschmidts - i hvert tilfælde var gruppeformand Peter Skaarup ikke helt så afvisende som Messerschmidt. Og den ny Bruxelles-gruppeformand Anders Vistisen bebudede oprydning, så snart kontorerne åbnede i EU-hovedstaden - dén oprydning, der nu fører til yderligere tilbagebetaling af penge.

Altsammen kunne det bare ikke overdøve Messerschmidts rungende afvisning - det kunne kun den stærkt efterspurgte partiformand.

En DF-sag

Reaktionen kom i Kristian Thulesen Dahls ugebrev. Fra en Kristian Thulesen Dahl, der helst ville have været fri og holdt sig væk. Dén mulighed er bare ikke til stede længere. MELD-sagen er en Messerschmidt-sag, men den er også en DF-sag.

Ikke bare fordi ingen i Danmark indtil for et år siden anede, hvad MELD og FELD er - mens alle kendte Dansk Folkeparti, partiet, der kæmpede mod EU-svindel.

Ikke bare fordi det var noget så DFsk som sommergruppemøder i Kolding og Skagen, der måske uberretiget fik støtte fra EUs kasse - en støtte, der altså kan være gået til bespisning og indkvartering af Pia Kjærsgaard, Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Søren Espersen, ja hele DF-toppen.

Ikke bare fordi Morten Messerschmidt i den grad er en DF-profil. Og ikke bare fordi Morten Messerschmidt langt fra er den eneste DF-profil, der har sat sin underskrift på et MELD-dokument.

Men også fordi DF naturligvis er ét parti, som både medierne, offentligheden og i sidste ende vælgerne forholder sig til som netop ét parti. Messerschmidt var en fantastisk kandidat for DF i 2014. Når hans verden viser sig at være en rodebutik, angår det også DF.

Dét kunne Thulesen Dahl ikke komme uden om.

Hvad gør vælgerne?

Man kan kun gisne om effekten. Enkelte vælgere vil måske straffe DF for MELD-sagen, men et stort flertal vil næppe gøre det, DFs vælgere er generelt trofaste. Og i øvrigt aner ingen, hvornår Dansk Folkeparti og/eller Morten Messerschmidt skal møde vælgerne igen. Kommer der et hurtigt folketingsvalg, er han ikke på stemmesedlen - og går der adskillige år, kan DF håbe at sagen er gledet i baggrunden.

Men lige nu får DF ridser i lakken. Og ingen interesserer sig for partiets kamp for at begrænse misbrug af penge i EU-systemet. Man hører heller ikke meget til den.