Sagen om Dansk Folkepartis misbrug af EU-tilskud er siden sin begyndelse i oktober sidste år blevet ved med at stikke hovedet frem i medierne.
Det hele begyndte, da europa-parlamentarikeren Rikke Karlsson valgte at opsige sit medlemskab af Dansk Folkeparti, fordi hun ikke kunne få oplysninger om, hvad millioner af kroner i regnskaberne for fondene Meld og Feld var brugt til.
Dansk Folkeparti har flere gange måttet gribe til pungen og sende penge tilbage til EU igen. Her kan du få overblik over tilbagebetalingerne.
Skonnerten Halmø - November 2015
Allerede en lille måneds tid efter, at balladen i Dansk Folkeparti brød ud, måtte partiet sende penge retur til EU.
Europa-Parlamentets ledelse besluttede nemlig at kræve pengene, der blev brugt på en sejltur med skonnerten ’Halmø’ i 2013 under kommunalvalget, tilbage.
Ifølge Europa-Parlamentet levede turen ikke op til EU’s regler om, at midlerne ikke må bruges på at promovere nationale partier og kandidater – ej heller til at føre valgkamp.
Morten Messerschmidt – daværende leder af Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet – afviste kritikken.
- Kampagnen handlede om EU, men den fandt sted tre måneder før kommunalvalget, og derfor var der nogle omkring båden, der var kandidater, men de var ikke del af kampagnen, siger Morten Messerschmidt.
Pris = 120.700 kroner.
Politiske kampagner - maj 2016
I maj 2016 var der igen et økonomisk krav fra EU til Dansk Folkeparti.
Den politiske ledelse i Europa-Parlamentet vurderede nemlig, at Dansk Folkeparti havde misbrugt EU-midler på tre kampagner.
I foråret 2015 blev både Morten Messerschmidt og partiformand Kristian Thulesen Dahl promoveret i kampagnen ’100.000 østarbejdere i Danmark, mens danskerne går arbejdsløse’.
Dansk Folkeparti brugte også penge på kampagnen ’Bevar Retsforbeholdet’, selvom der ikke må bruges EU-midler i forbindelse med folkeafstemninger eller nationale valg.
Endelig blev der også brugt EU-midler på en video, der anbefalede et ”nej” til at afskaffe retsforbeholdet.
Parlamentets samlede tilbagebetalingskrav lød på i alt 2,9 millioner kroner – heriblandt 1,3 millioner kroner, der var gået til et gyldent håndtryk til en medarbejder i Meld.
Den sidste del nægtede Dansk Folkeparti at betale, da pengene ikke blev administreret direkte af Dansk Folkeparti.
Pris = 1,6 millioner kroner.
Sommergruppemøderne - oktober 2016
I 2014 og 2015 blev der ifølge flere eksperter brugt flere tusinde EU-støttekroner på at finansiere Dansk Folkepartis årlige sommergruppemøde fra det europæiske parti Meld.
Støttekronerne er udbetalt af Europa-Parlamentet, men uden at parlamentet tilsyneladende har fået besked om, at støtten er gået til Dansk Folkepartis sommergruppemøder.
- Alle må have en forventning om, at der nu endeligt ryddes op i den rodebutik, som MELD tilsyneladende har været, skrev Kristian Thulesen Dahl i sit nyhedsbrev om beslutningen om at betale pengene tilbage.
Pris = Mere end 200.000 kroner.
Medietræning, bustur og udgivelse af "fråds-hæfte" - oktober 2016
Seneste punkt på Dansk Folkepartis EU-regning blev annonceret fredag d. 21. oktober.
Her indstillede partiets gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, nemlig til, at Dansk Folkeparti skulle betale hele EU-støtten fra de seneste fire år tilbage - modregnet de udgifter, som tidligere var blevet tilbagebetalt.
En indstilling som partiformand Kristian Thulesen Dahl straks godkendte og forklarede, ville ryge tilbage til EU på mandag.
Samtidig frigav partiet listen over EU-midler brugt fra juni 2012 og frem til i dag.
Det handler blandt andet om en bustur til Bruxelles for danske frivillige, der hjalp Anders Vistisen under valgkampen til EU-parlamentet i 2014.
Derudover er der også brugt penge på medietræning af partiets to europa-parlamentarikere Anders Vistisen og Morten Messerschmidt samt udgivelsen - og et genoptryk - af sidstnævntes hæfte med titlen "Dagbog fra EU - om EU's spild af dine penge".
Pris = Maksimalt 955.210,38 kroner
Den endelige regning
Ser man på det samlede billede, har Dansk Folkeparti altså allerede tilbagebetalt godt 2 millioner kroner, og med indstillingen fra Anders Vistisen kommer det endelige beløb altså op i omegnen af 2,9 millioner kroner.
Derudover kommer desuden det gyldne håndtryk på 1,3 millioner kroner til en tidligere medarbejder, som Meld også skal betale tilbage.
Derfor ender den samlede regning med at se sådan ud:
Samlet pris = Cirka 3,2 millioner kroner.