En række borgmestre fra Socialdemokraterne og Venstre langer nu kraftigt ud efter deres partikolleger på Christiansborg, der har valgt at lægge afstand til de lækkede anbefalinger om politiker-lønstigninger fra den såkaldte Vederlagskommission.
Det er ganske enkelt "useriøst", "til at græde over" og "for at score nogle point", lyder det fra borgmestrene.
- Man kan godt kalde det populisme, for det er klart, at man scorer nogle billige point ved at gå ud og sige, at ingen skal have store lønstigninger på 15 procent. Man må jo diskutere det og tage det i en sammenhæng. Det skulle man have gjort i stedet for at feje det ned ad brættet, siger Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp (S):
- Politikerne bad om at få lavet en seriøs rapport, men nu er der pludselig ingen interesse, og det er useriøst, når der står noget om andre ting end lønstigninger, siger han.
Ét efter ét trak partierne sig i går fra 2014-aftalen om at følge Vederlagskommissionens anbefalinger - uanset hvad de måtte være.
- Jeg er rystet
Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, udtalte i den forbindelse, at "vi aldrig helt har udelukket at bruge vores sunde fornuft. Det er så den, vi tager i anvendelse nu".
Den giver hans partifælle, Hjørring-borgmester Arne Boelt (S), dog ikke meget for.
- Man stiller sig op og tager så grove midler i brug ved at at sige - inklusive mit eget parti - at man fra Christiansborg vil handle efter den sunde fornuft. De skulle tage og kigge i kommissoriet og se, hvad man har bedt dem om, siger han og fortsætter:
- Deres største problem er, at de selv har nedsat kommissionen og bestemt, hvad de skulle finde ud af. Så står man for åben skærm og siger, at det er tiden ikke inde til, og nærmest håner kommissionen for det, de har fundet ud af. Jeg er rystet over det, siger Arne Boelt.
Det var Politiken, der onsdag kunne bringe en historie om dele af kommissionens anbefalinger, som blandt andet går på at hæve lønnen for folketingsmedlemmer og ministre med 15 procent - en historie der altså fik politikerne til at trække støtten.
Højest usædvanligt fik det kommissionsformand Michael Christiansen til at gøre op med sin hidtidige ”ingen kommentarer”-holdning. Han mente, at debatten var kørt af sporet og understregede, at kommissionens samlede forslag går i nul, og at "politikerne udtaler sig på et ufuldstændigt grundlag".
V-borgmester: Makværk
Senest er det kommet frem, at kommissionen vil foreslå, at folketingspolitikere - udover lønstigningen - får beskåret deres pension og dermed samlet set står til en minimal fremgang i løn og pension.
En konkret beregning fra kommissionen, som DR Nyheder er i besiddelse af, viser, at en politiker, der har siddet 10 år i Folketinget, får reduceret sin pension fra 204.000 kroner om året til 166.000 kroner om året. Det svarer til en pensionsnedgang på 18,6 procent.
I Assens ryster Venstre-borgmester Søren Steen Andersen på hovedet af, at landspolitikerne vælger at kommentere en historie baseret på en lækage fra en kommissionen, der endnu ikke er færdig med sit arbejde.
- Det er noget amatøragtigt makværk, at Christiansborg-politikerne på den måde kommenterer et læk. Der har siddet nogle dygtige mennesker og har arbejdet med det i lang tid. At politikerne så går ud, før de har præsenteret, er helt uværdigt, siger Søren Steen Andersen.
Hedensted-borgmester Kirsten Terkilsen (V) og Ikast-borgmester Carsten Kissmeyer (V) bakker op om den kritik.
- Det havde været smart at vente. Der er en udfordring med lønnen specielt i forhold til den fremtidige rekruttering. Det kan blive svært at få nogle til at stille sig til rådighed, siger Kissmeyer.
SF's finansordfører, Jonas Dahl, var den første til at hælde kommissionens forslag ned ad brættet i går, og han står fast trods borgmester-kritik:
- Jeg synes sådan set, at vi har et meget klart billede af, hvad der kommer til at ligge fra kommissionen. Vi har sagt, at der er mange gode tiltag, men også nogle ting, hvor vi ikke vil være med, og det drejer sig blandt andet om en 15 procent lønstigning til folketingsmedlemmer og ministre. Det er uden for skiven, siger han.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de ansvarlige ordførere og gruppeformænd fra Socialdemokraterne, Venstre, de radikale og de konservative.
Socialdemokraterne oplyser igennem deres pressetjeneste, at partiet ingen kommentarer har.
Vederlagskommissionen holder sit sidste møde mandag 11. januar og forventer at fremlægge sin rapport 18. januar.