SF trods pensionsforringelser: Politiker-lønstigning er udelukket

SF kan ikke gå med til en lønstigning på 15 procent, selvom Vederlagskommissonens forslag også indebærer pensionsforringelser.

- Jeg vil bare som politiker ikke være med til, at vi skal til at have tocifrede procentuelle stigninger af vores løn, siger SF's Jonas Dahl. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

SF står fast.

Partiet kan ikke gå med til, at politikerne får en lønstigning på 15 procent - heller ikke selvom Vederlagskommissionen på samme tid foreslår at skære i pensionen og eftervederlagene.

Ifølge beregninger fra kommissionen, som DR Nyheder er i besiddelse af, står en folketingspolitiker samlet til at modtage en løn- og pensionsfremgang på fire procent.

- Det er rigtigt at normalisere vores pension, ikke bare i forhold til pensionsbeløbet, men også pensionsalderen, som skal være den samme som resten af befolkningen, men jeg mener samtidig ikke, at det så skal betyde, at vi skal have en 15 procents lønstigning. Jeg vil pille det ud, men siger ja tak til at normalisere vores pensionsforhold, siger finansordfører Jonas Dahl (SF).

Han var i går hurtig til at lægge afstand til kommissionens anbefalinger trods en aftale mellem flere partier om at følge dem uanset hvad.

Så du kan ikke gå med til nogen form for lønstigning?

- Jeg vil gerne være med til at tage en diskussion, men to-cifrede procentuelle lønstigninger er helt grebet ud af luften og helt uaktuelt, og det vil jeg ikke være med til at diskutere. Hvis det skal være inden for skiven, kan man tale om en pris- og løntalsregulering, men det er 15 procent ikke. Jeg tror, det er de færreste danskere, der har oplevet en procentuel stigning i deres løn på 15 procent de seneste år.

Men når den stigning bliver modregnet af lavere pension og ingen skattefri tillæg, går det så ikke nogenlunde lige op?

- Jeg vil bare som politiker ikke være med til, at vi skal til at have gyldne håndtryk eller tocifrede procentuelle stigninger af vores løn. Vi har forringet pensionsforholdene for alle andre danskere ved at forhøje pensionsalderen. Den medicin skal vi selvfølgelig også være med til at æde som politikere.

Så hvordan skal man forstå situationen nu, er I klar til at diskutere de her ting på baggrund af kommissionens samlede forslag, eller er det stadig hældt ned ad brættet?

- Jeg synes, vi skal tage de positive ting fra Vederlagskommissionen, altså en normalisering af pensionsforholdene og gøre noget ved de skattefrie tillæg. Men jeg mener ikke, at det skal modsvares med en 15 procent lønstigning

I er blevet beskyldt for at ville score billige point ved at tage afstand fra lønstigningen så hurtigt, som I gjorde?

- Jeg synes sådan set, at det er meget ærlig snak. Jeg synes ikke, at vi som politikere kan stå at sige, at vi vil gå pension på samme tidspunkt som alle andre danskere, men for at ville det, så skal vi have en 15 procent lønstigning. Det er der ingen andre danskere, der har fået, og derfor skal vi selvfølgelig heller ikke have det.

Men I gav jo et håndtryk på at ville følge kommissionens anbefalinger?

- Ja, men jeg følger også min sunde fornuft, og jeg synes, det er helt ude af proportioner at hæve politikeres løn med 15 procent. Der må jeg være ærlig og sige, at det er min politiske holdning. Jeg forbeholder mig altid retten til at gøre det, der er rigtigt og fornuftigt. Og når en splittet kommission kommer med forslag om at hæve politikeres løn med 15 procent, så siger jeg bare, at den del vil jeg ikke gå med til, siger Jonas Dahl.