Kommission vil skære i politikeres pension og eftervederlag

Folketingspolitikere får beskåret deres pension og står samlet set til minimal fremgang i løn og pension, viser forslag fra Vederlagskommissionen.

Med forslaget fra kommissionen bortfalder også det skattefri og månedlige tillæg på 5.000 kroner, lige som eftervederlaget gøres mindre. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Politikerne må vinke farvel til deres favorable pensionsordninger, hvis de selvsamme politikere følger Vederlagskommissionens anbefalinger.

En konkret beregning fra kommissionen, som DR Nyheder er i besiddelse af, viser, at en politiker, der har siddet 10 år i Folketinget, får reduceret sin pension fra 204.000 kroner om året til 166.000 kroner om året.

Det svarer til en nedgang på 18,6 procent.

Med forslaget fra kommissionen bortfalder også det skattefri og månedlige tillæg på 5.000 kroner, lige som eftervederlaget gøres mindre.

Onsdag kom det frem i Politiken, at politikerne til gengæld kan se frem til en lønstigning på 15 procent.

Det betyder, at en politiker går fra at få en løn på 762.000 kroner om året til at få 870.000 kroner om året - svarende til en lønfremgang på 108.000 kroner.

Netop det forslag fik i går Socialdemokraterne, Venstre, de radikale, de konservative og SF, der ellers stod bag aftale om at følge kommissionens anbefalinger, til at trække støtten.

Ifølge kommissionsforslaget står en folketingspolitiker samlet til at modtage en løn- og pensionsfremgang på fire procent.

Kommissionsformand: En voldsom forringelse

Formanden for Vederlagskommissionen, Michael Christiansen, bekræfter de beregninger, DR Nyheder er i besiddelse af:

- Det er en voldsom forringelse. Det er helt klart. Det her betyder for fremtidige statsministre en meget meget stor forringelse, siger han:

- Vi fik til opgave at gøre det klarere, hvad det er, at politikere får i løn og pension – og så skal der ikke være noget med skattefrie tillæg, som de har i dag. Og ikke noget med tjenestemandspensioner, som er stærkt lukrative, siger Michael Christiansen.

I går blev forslaget pandet hårdt ned med begrundelsen om, at der var tale om lønstigninger. Tror du, at pensionsdelen har en sammenhæng med den hårde afvisning?

- Jeg ved jo ikke, hvad der foregår i sjælen på politikere. Jeg kan bare konstatere, at det, der blev reageret på i går, ikke var det forslag, der blev stillet, siger Michael Christiansen.

Har du selv orienteret nogle af de politikere, der i går var ude og pande forslaget ned?

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg vil bare sige, at jeg ikke tror, at kommissionens arbejde kommer bag på nogen på Christiansborg.

Forstår du, hvorfor politikerne på Christiansborg pandede det så hårdt ned?

- Der opstod jo en shitstorm mod politikerne. Så jeg kan jo godt forstå, at når nyheden bliver serveret så forkert, som den gør, så rejser der sig den her shitstorm rettet mod politikere. Og der er det da ikke sjovt at være politiker – det er jo også derfor, at de skal have en ordentlig løn efter min menig – men så lægger det måske også i den høje løn som politiker, at man skal kan kunne holde til en shitstorm. Det kunne de så ikke i går.

Mener du, at de skulle have stået imod i går og holdt sig for gode til at kommentere på endnu ikke fremlagt pakke?

- Jeg mener, det ville have klædt en række af de politikere, der udtalte sig i går – når de nu vidste, at det ikke var forslaget – at vente.

Hvor ved du fra, at de vidste, at det ikke var forslaget?

- Jamen, det havde jeg jo sagt til Politiken og alle steder, at det her var et kompliceret forslag med både plusser og minusser.

Vederlagskommissionen lægger op til, at politikerne skal have pension som en departementschef.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre eller Socialdemokraterne.