Hvis regeringens tildækningsforbud ender med at blive vedtaget i sin nuværende form, så bliver det svært - ja, hvis ikke umuligt for landets politibetjente at håndhæve loven.
Budskabet kommer fra en kant, der normalt taler med en vis vægt i den offentlige debat om, hvordan politiet skal håndtere landets love. Hidtil har Claus Oxfeldt, der er formand for fagforeningen Politiforbundet, holdt sig til, at han forventede klare retningslinjer for, hvordan tildækningsforbuddet skal håndteres i praksis, men nu advarer han mod lovgivningen.
- Jeg synes bestemt ikke, det er tydeligt nok, at det er op til politiet at vurdere, selvom vi generelt arbejder ud fra skøn.
- Men her er der tale om noget, der relaterer sig til religion, og derfor mener jeg, det er helt afgørende, vi har nogle helt krystalklare retningslinjer for, hvordan vi skal agere, siger han.
Frygter konfliktoptrapning
Claus Oxfeldt har et skrækscenarie for det kommende forbud, der juridisk kaldes et tildækningsforbud, men også går under maskeringsforbud og burkaforbud. For ifølge Politiforbundets formand er en situation, hvor betjentene giver en bøde for at overtræde forbuddet, men efterfølgende underkendes af anklagemyndigheden eller domstolene, "dybt ulykkelig."
Men det er vel en risiko som ved enhver anden lovgivning, at domstolene underkender det konkrete skøn, som politiet har foretaget?
- Jeg synes jo, at der er tale om noget helt andet. Vi har at gøre med en befolkningsgruppe, som normalt ikke er i konflikt med politiet. Derfor skal vi jo træde varsomt, fordi det er religion, vi taler om. Det, kan jeg sagtens forestille mig, kan udløse en optrapning, hvis der står andre mennesker.
Regeringens udkast bliver nu sendt i høring til interessenter, inden lovforslaget bliver fremsat i Folketinget. Her vil De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliances ministre stemme for forslaget.
Politiet skal vurdere kulde
Det fremgår af udkastet, at det vil være tilladt at tildække ansigtet, hvis det har et ”anerkendelsesværdigt” formål – eksempelvis hvis det er koldt. L
ignende lovgivning findes i Østrig, hvor politiet har stoppet cyklister, der havde tildækket ansigtet. Det har fået Østrigs politiforbund til at sige, at loven rammer for bredt, er umulig at håndhæve og at den bør laves om.
Herhjemme kan Claus Oxfeldt godt se en situation for sig, hvor politiet stopper cyklister, hvis de skønner, det ikke er koldt nok.
- Ja, det kan jeg jo godt. Det er klart, at det her er ikke så ligetil. Det er vel også derfor, der er et forholdsvist langt faktaark. For jeg kan læse ud af det, at politikerne også godt ved, det her ikke er helt ukompliceret.
Justitsministeriet har sammen med udkastet udarbejdet et faktaark, der beskriver situationer, hvor det er tilladt. og hvor det ikke er tilladt at maskere sig. Af det fremgår, at det vil være tilladt at bære burka i en moské, mens det ikke er tilladt på vej til moskéen.
Claus Oxfeldt, kan du forestille dig et scenarie, hvor betjentene skal skride ind over for en burkaklædt person på vej til fredagsbøn?
- Vi skal følge lovgivningen, selvfølgelig skal vi det, men der kan jeg godt se et dilemma. Hvis man nærmest står uden for en moské på vej ind, så forestiller jeg mig altså, at vores skøn vil være, at der griber vi ikke ind. Men det er jo svært. Det bliver meget teoretisk, når vi taler om hypotetiske situationer.
Ikke konkret nok
Er det her lovforslag konkret nok til, at dine medlemmer kan gå ud og håndhæve det?
- Det synes jeg ikke. I forhold til religion synes jeg ikke, det er klart nok. Nu er det sendt i høring, og det er derfor, jeg appellerer til, at det bliver mere konkret.
Hvor savner du, at lovforslaget bliver mere konkret?
- Det er, at man beskriver nogle situationer. Jeg var nærmest ved at sige en ja/nejliste. Hvor kan politiet gøre noget, og hvor kan de ikke gøre noget.
I Østrig er politiet flere gange rykket ud til udklædte personer. Blandt andet har en mand i hajkostume fået en bøde, og de Konservatives retsordfører, Naser Khader, har erkendt, at der vil opstå groteske situationer, og at politikerne vil blive latterliggjort.
Claus Oxfeldt tilslutter sig den analyse.
- Det er derfor, jeg håber, at alle tænker sig rigtig godt om. For du kan sagtens stå i sådan nogle situationer. Nu er der snart karneval og halloween. Der er mange forskellige situationer i Danmark, hvor vi klæder os ud. Og det vil være dybt ulykkeligt, hvis man ringer efter politiet for at få dem til at løse en opgave, og så står vi derude og ligner idioter.