Partier vil ændre optagelsessystem for at komme karakterræs til livs

DF, EL, SF og Alternativet kræver fokus på andet end karakterer, når universiteterne skal optage nye studerende. V og S afviser.

Flere eksperter og politikere mener, at danske uddannelsesinstitutioner har for meget fokus på karakterer, når de skal optage nye studerende.

Vi risikerer at forhindre dygtige læger, psykologer og jordemødre in spe i at komme ind på drømmestudiet, fordi der i alt for høj grad bliver set på karakterer, når der optages studerende på de danske uddannelser.

Det mener en lang række partier i Folketinget, som vil have, at uddannelsesinstitutionerne i fremtiden skal gøre mere ud af at tage de kommende studerende ind til samtaler, lave optagelsesprøver og i mindre grad se til de unges karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti, er blandt fortalerne for at se på andre parametre end blot karakterer, når der skal optages nye studerende.

- Det er et problem, når man på nogle uddannelser skal have så ekstremt høje karakterer. Det sikrer ikke, at vi får de mest motiverede studerende ind, mener uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

- Derfor vil jeg gerne have, vi kigger på alternative optagelsesveje, som man fx har gjort på SDU, siger han med henvisning til, at Syddansk Universitet bruger tests og samtaler som en del af optagelseskriterierne sammen med karakterer.

EL: Systemet fungerer ikke godt nok

Flere eksperter påpeger i dagens Politiken, at optagelsessystemet lider af skavanker og bør ændres, så man netop kigger på andre ting end karaktererne.

Samme holdning har man i Kvalitetsudvalget, der blev nedsat af den tidligere regering i 2013, og som i november 2014 fremlagde en række anbefalinger om at ændre optagesystemet.

Udvalget foreslog blandt andet, at uddannelser på kvote 1 på sigt ikke bør have karakterkrav, som er højere end 7.

Hos Enhedslisten vil man ligesom Dansk Folkeparti have ændret det nuværende system.

- Det fungerer ikke godt nok. Som det er nu, er der utrolig stort fokus på, at det kun er karaktererne, der afgør, hvor du kan komme ind. Men der er flere eksperter, der er ude og pege på, at andre ting som folks motivation, interesser og øvrige erfaringer burde tælle meget mere.

- Det er noget af det, vi i Enhedslisten også gerne vil. Vi ved, at hvis folk kommer ind, fordi de er ekstremt motiverede, så er der også et meget mindre frafald, siger forskningsordfører Eva Flyvholm (EL).

Hvordan skal systemet konkret skrues sammen?

- Det er noget, man ville være nødt til at lave i samarbejde med uddannelserne. Men vi har tidligere haft et større fokus på kvote 2, der også afhænger af, hvor motiveret du er, og hvilke øvrige erfaringer du har. Det kunne jeg godt tænke mig, at der blev lagt mere vægt på, siger Eva Flyvholm.

Hun erkender, at et større fokus på motiverede ansøgninger, samtaler og tests vil gøre det nuværende system dyrere, men det vil ifølge Enhedslisten tjene sig selv ind, fordi de unge hurtigere vil komme ind på det rigtige studie og dermed i mindre grad springe fra undervejs.

SF foreslår, at uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) nedsætter et udvalg med repræsentanter fra både universiteter, elevorganisationer og erhvervsliv, der skal komme med forslag til et nyt optagelsessystem, hvor der er mere fokus på samtaler og motivation end på karakterer.

Også Alternativet ser gerne, at der sættes mere fokus på andet end karakterer, når der i de kommende år skal optages studerende på landets videregående uddannelser.

V og S siger nej

Men trods presset for at ændre det nuværende system, er hverken regeringen eller Folketingets største parti, Socialdemokraterne, til at rokke.

Esben Lunde Larsen mener, at det vil give en social skævvridning, hvis man skal konkurrere på samtaler. Derfor fastholder han, at kvote 1-systemet er regeringens foretrukne måde at optage studerende på.

- Som studerende i gymnasiet har alle lige forudsætninger for at kæmpe sig til gode karakterer, siger han.

Samtidig afviser ministeren på forhånd Kvalitetsudvalgets forslag om, at et karaktergennemsnit på 7 suppleret med samtaler og optagelsesprøver skal være nok til at komme ind på en videregående uddannelse gennem kvote 1.

Hos Socialdemokraterne afviser man ligeledes at ændre optagesystemet fra politisk hold, men opfordrer dog landets uddannelsesinstitutioner til at se på andet end karakterer, når de optager nye studerende.

- Systemet, som det er nu, fungerer fint. Man har øget mulighederne - det gjorde vi under den sidste regering - for at blive optaget på kvote 2 yderligere, og der er allerede muligheder for, at uddannelsesinstitutionerne kan anvende samtaler og tests som supplement til optagelse i kvote 1, siger uddannelsesordfører Mette Reissmann (S).

- Der er desværre for få uddannelsesinstitutioner, der benytter sig af det, men muligheden for alternative optagemetoder er altså til stede, siger hun.

De danske uddannelsesinstitutioner vil i løbet af august og september blive indkaldt til møde med uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen for at diskutere, hvordan man skruer optagesystemet mest hensigtsmæssigt sammen.