843 forskellige studieretninger er mange, og ifølge en række eksperter kan det også være for mange at vælge imellem for unge mennesker, der søger ind på en videregående uddannelse.
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) beskriver antallet som ”et varieret udbud”, men advarer samtidig danske uddannelsesinstitutioner om at oprette nye uddannelser alene for at sikre sig flere studerende og dermed flere taxameterpenge.
- Det er vigtigt, at vores uddannelsesinstitutioner ikke spekulerer i at skabe en masse forskelligartede uddannelser blot for at få flere studerende, siger Esben Lunde Larsen.
Meget bredt udbud
Om det er tilfældet i dag - hvor de kommende studerende inden for det næste døgn får svar på, om de er optaget på en af de i alt 843 uddannelser – vil han dog ikke sige.
- Men jeg noterer mig i hvert fald, at vi har et meget bredt udbud. Og det er vigtigt at have en dialog med uddannelsesinstitutionerne om, hvorvidt de uddannelser, der udbydes, skal have så mange forskellige toninger, som de har, siger ministeren.
- Det er i hvert fald vigtigt, at man kan se, at der er forskelle på nye uddannelsesudbud. Og så er det vigtigt, at institutionerne har økonomi i de enkelte uddannelser, så der eksempelvis på universiteterne sker den forskningsbasering af uddannelserne, som der skal være. Det kan for små uddannelser, hvis udbuddet ligger for tæt op ad andre uddannelser, være en udfordring, siger han.
På Syddansk Universitet mener formanden for foreningen Syddanske Studerende, Klaus Rose, at de danske universiteter markedsfører de samme studieretninger forskelligt i et forsøg på få at flere ansøgninger fra kommende studerende - og dermed potentielt få flere taxameterpenge fra staten.
Vejleder Torben Theilgaard fra Studievalg København siger samtidig, at de mange uddannelsesmuligheder gør det svært for de unge at vælge, og at de mange valgmuligheder er udtryk for, at uddannelserne ligner hinanden meget.
De 843 forskellige uddannelsesmuligheder er ifølge tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT) steget fra 786 muligheder for fire år siden. Det skriver Politiken.
Antallet af uddannelser skal diskuteres
Det er dog endnu for tidligt at fastslå, om vi allerede til næste år vil se et fald i antallet af udbudte uddannelser, siger uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.
Han vil i løbet af august og september invitere de forskellige uddannelsesinstitutioner og andre relevante parter til ”samtaler” om emnet.
Her skal det diskuteres, hvordan uddannelsesudbuddet skal være i Danmark; hvor mange beslægtede uddannelser, der skal være; hvor stor volumen, der skal være i uddannelserne for, at de kan være forskningsbaserede på universiteterne; samt hvor mange pladser, der skal være på de enkelte uddannelser.
- Så må vi se, hvor det lander, siger Esben Lunde Larsen.