Et politisk flertal fik i dag forhandlet tre delaftaler på plads i forbindelse med den såkaldte imampakke. Det betyder, at der nu er faldet i alt fem delaftaler på plads.
Alligevel er forhandlingerne endnu ikke færdige.
Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V), der har siddet for bordenden ved forhandlingerne, er blevet kritiseret for ikke at handle hurtigt nok i forløbet, som politikerne har taget tilløb til siden november sidste år.
Her er et overblik over forløbet:
Den 17. november
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og S-formand Mette Frederiksen (S) giver hinanden et ”holdningsmæssigt tilsagn” under en spørgetime i Folketingssalen. De to partiformænd bliver enige om at sætte hårdere ind overfor såkaldte hadprædikanter.
- Mit forslag er, at hvis en hadprædikant optræder eksempelvis i London med udemokratiske, radikaliserede tanker og ideer, skal vedkommende ikke længere have fri adgang til at rejse videre til Madrid, Berlin eller København – eller til Grimhøjmoskeen, lyder det blandt andet fra Mette Frederiksen.
Den 15. marts
Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, beder kultur- og kirkeminister Bertel Haarder om at oplyse, hvilke initiativer regeringen vil iværksætte over for moskeer og imamer. Spørgsmålet stilles i kølvandet på TV2´s dokumentar ”Moskeerne bag sløret”, der endnu en gang har fået emnet på dagsordenen.
Den 30 marts
Regeringen præsenterer de øvrige partier i Folketinget for tre konkrete forslag, der skal nægte ekstreme imamer indrejse, fratage deres ret til at vie folk og gøre det muligt at retsforfølge dem, der ytrer på måder, som undergraver dansk lovgivning.
Den 7. april
Forhandlingerne om en antiradikaliseringsplan bliver skudt i gang. Alle politiske partier deltager i forhandlingerne, som foregår i Kirkeministeriet med Bertel Haarder (V) for bordenden.
Omdrejningspunktet under forhandlingerne er en ændring af folkeoplysningsloven. Loven skal ændres, så man kan fratage ekstreme moskeer og andre foreninger, der ikke ”har noget at gøre med demokrati og folkestyre”, retten til at få offentlig støtte.
- Hvis man vil forhindre foreninger, som ikke har noget med demokrati og folkestyre at gøre, i at bruge folkeoplysningsmidler til mærkelige formål, så er man altså nødt til at skrive det i loven. Ellers har de en ret til det, lyder det fra Bertel Haarder
Den 14. april
Andet stormøde med alle politiske partier i Kirkeministeriet. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti brokker sig over, at man ikke kommer nogen vegne i forbindelse med forhandlingerne.
- Jeg må være helt ærlig og sige, at nu synes jeg simpelthen, det går for langsomt. For nu at være meget direkte, så synes jeg, regeringen har sat sig selv i studiekreds i stedet for at finde de løsninger, så vi kan nå at lovgive inden sommer og dermed beskytte de børn og kvinder, der udsættes for overgreb, siger Mette Frederiksen efter mødet til TV2.
Den 28. april
Både Socialdemokratiet og regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, mister tålmodigheden med kultur- og kirkeminister Bertel Haarders (V) evne til hurtigt at sikre opstramninger i forhold til såkaldte hadprædikanter og antidemokratiske imamer.
De mener i stedet, at de politiske forhandlinger bør flyttes væk fra Bertel Haarder (V) og over i Statsministeriet.
- Statsminister Lars Løkke Rasmussen må selv sætte sig for bordenden nu og samle de partier, som er villige til at træffe beslutninger nu og her, så vi hurtigt og effektivt får gjort op med de radikaliserede muslimske miljøer, siger Kristian Thulesen Dahl.
Det lykkes ikke partierne at rykke forhandlingerne over i Statsministeriet.
Den 3. maj
Kredsen indsnævres. Radikale, Enhedslisten og Alternativet er ikke længere en del af forhandlingerne. Partierne kan ikke tilslutte sig de fokuspunkter, regeringen har fremlagt. De mener blandt andet, at regeringen er for vidtgående i forhold til ytringsfriheden.
Den 10. maj
Tredje stormøde med nu kun seks partier indgår to delaftaler. Parterne er enige om, dels at stramme folkeoplysningsloven, og dels at skærpe tilsynet med muslimske friskoler.
- Samfundet skal ikke være til grin for vores egne penge. Med andre ord skal folkeoplysningsloven ikke kunne bruges til at modarbejde eller underminere grundlæggende frihedsrettigheder eller menneskerettigheder i vores samfund, lyder det fra Bertel Haarder efter mødet i Kirkeministeriet 10. maj.
Den 19. maj
Fjerde stormøde. De seks partier bliver enige om fratagelse af vielsesbemyndigelse, opstramning af skattelovgivning for trossamfund og kortlægning af moskeer i Danmark.
Den 31. maj
Femte stormøde afholdes. Her er forventningen, at man kan præsentere den samlede pakke. Punkter som kriminalisering af visse ytringer i religiøse læreforhold og indrejseliste over uønskede personer i Danmark er på dagsordenen.