Bertel Haarder afviser hurtig og Løkke-båret imam-aftale

Kultur- og kirkeministeren kan ikke se statsministeren lede imam-forhandlingerne, som DF, K og S ellers har opfordret til.

Regeringen forhandler i øjeblikket med en række af Folketingets partier om stramninger overfor hadprædikanter. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Selvom en række partier har skærpet kritikken af regeringen og krævet kultur- og kirkeministeren udskiftet med statsministeren som leder af forhandlingerne om at stække hadprædikanter, så bliver det ikke til noget.

Det slår kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) selv fast.

- Jeg tror, at jeg kan forsikre, at statsministeren ikke ønsker at overtage forhandlingerne. Han har nok at lave. Og jeg tror også, at jeg kan forsikre, at det ikke kan gå hurtigere, når det også skal være forsvarligt, og hvis vi skal undgå lovsjusk, siger han.

Kravet om udskiftning kommer fra både Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokraterne, der også mener, at lovgivningen bør være på plads inden sommerferien, men det er helt udelukket, mener Bertel Haarder.

- Det skal gå ordentligt for sig. Vi skal undgå lovsjusk. Og vi har på intet tidspunkt sagt, at vi håbede, at det hele kunne løses inden sommeren, siger han.

Haarder: På vej mod enighed

Så hvad er dit svar til de partier, der vil forhandle med statsministeren frem for dig?

- Mit svar er, skal vi nu ikke lige fortsætte den procedure, som vi er så godt i gang med. Jeg har haft drøftelser med partierne, og jeg mener, at vi er på vej til en enighed. Og det var jo det, vi skulle levere. Og så har jeg i øvrigt en bred ryg, så de er velkomne til at hakke på mig, så længe at vi har en god lovgivningsproces.

- Især en mindretalsregering skal finde sig i, at partier siger, at de kunne have gjort det bedre, men jeg ved, at det kunne de ikke, siger Bertel Haarder.

Hvad er det præcis, at I er ved et nå til enighed med de fem partier om?

- Alt det, som statsministeren lagde op til. Altså folkeoplysning, lister over prædikanter, som vi ikke vil have ind i landet, kriminaliseringer af visse ytringer og bedre tilsyn, siger kultur- og kirkeministeren.

S, K og DF står fast

Men Socialdemokraterne står fast på, at statsministeren skal på banen.

- Det er Lars Løkke Rasmussen, der er kaptajn på skibet, og det her er så vigtig en sag for Danmark. Det er så vigtigt, at vi beskytter Danmark mod hadprædikanter og formørkede miljøer, så det vil være helt naturligt, hvis statsministeren sidder for bordenden, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Men hvis man skal sikre en ordentlig høringproces, er man vel nødt til at overholde nogle frister. Hvorfor ikke give tid til det?

- Vi har desværre set, at regeringen i lang tid har holdt uforpligtende studiekreds, hvor vi synes, at det havde været bedre med statsministeren for bordenden som kunne samle partierne og tage nogle beslutninger, siger Nicolai Wammen.

Den udlægning bakker de konservatives integrationsordfører Naser Khader op om:

- Det er jo statsministeren, der lagde ud og i starten lovede guld og grønne skove, og at der skulle ske noget før sommerferien. Men så kom forhandlingerne ud i andre ministerier, og det går simpelthen for langsomt. Vi sidder rundt om et bord og tænker højt. Der er ingen struktur og ingen planer for, hvad der skal ske, siger han.

Også Dansk Folkeparti holder fast i kravet om, at Bertel Haarder skal skiftes ud med Lars Løkke Rasmussen:

- Vi er ikke tæt på at have en aftale – vi har ikke set noget på papir, der gør, at vi er klar til at indgå en aftale. Vi mener stadig, at det går så trægt, at det bør flyttes over i Statsministeriet.

- Bertel Haarder taler om Folkeoplysningsloven, men der er blevet brugt for meget tid på den. Det er ikke det, der for alvor rykker noget. Det er i stedet forslag om for eksempel at fratage de radikale moskéer skattefordele, at lave en liste over religiøse forkyndere, som vi ikke ønsker ind i landet og som vi kan afvise ved grænse, og at kriminalisere rådgivning om stening og flerkoneri, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Regeringen forhandler med partierne i Folketinget om en række stramninger i kølvandet på TV2's dokumentar 'Moskeerne bag sløret', der satte gang i en debat om imamer i Danmark.