OVERBLIK: Det har DF's top sagt om svindel-undersøgelse

Olaf-undersøgelse kan blive afgørende for Morten Messerschmidts fremtid.

Både formand Kristian Thulesen Dahl, partistifter Pia Kjærsgaard og gruppeformand Peter Skaarup har fremhævet betydningen af Olafs undersøgelse. (arkivfoto) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

EU's antisvindel-enhed, Olaf, er nu færdig med at efterforske Morten Messerschmidts brug af EU-støttekroner gennem det europæiske parti Meld.

Resultaterne af den mere end tre år lange undersøgelse af mulig svindel er nu sendt videre til Søik – også kendt som Bagmandspolitiet – der så skal tage stilling til sagen.

Sagen førte i 2016 til, at Morten Messerschmidt blev smidt ud af Dansk Folkepartis magtfulde koordinationsudvalg. I dag har politikeren igen fået plads i udvalget, og Morten Messerschmidt er i mellemtiden blevet valgt til Folketinget, hvor han blandt andet er EU-ordfører.

Tilbage står spørgsmålet, om resultaterne af den stadig hemmeligholdte Olaf-undersøgelse får konsekvenser for Morten Messerschmidts politiske fremtid.

Her kan du få et overblik over, hvilken betydning DF's ledelse tidligere har tillagt undersøgelsen.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl

Afsløringerne af Morten Messerschmidts mulige misbrug af EU-midler tog fart efter et indslag i DR's 21 Søndag i oktober 2016.

Efter flere dages tavshed kommenterede DF-formand Kristian Thulesen Dahl sagen i et direkte interview i TV Avisen.

Her fremhævede partiformanden, at undersøgelserne i EU-systemet skulle skabe klarhed over, hvem der havde ansvaret for det, der var sket.

- Så kommer der selvfølgelig et efterspil i forhold til, hvem der har ansvaret for hvad. Og det kommer til at køre i Europa-Parlamentets regi og i Olaf. Vi ser frem til, at det bliver afdækket, sagde han blandt andet.

Interview med DF-formand Kristian Thulesen Dahl i TV Avisen 19. oktober 2016.

Få dage senere erklærede Dansk Folkeparti sig parat til at betale knap en million kroner tilbage til EU.

Og senere samme uge sagde Kristian Thulesen Dahl, at han ville drage eventuelle konsekvenser, når undersøgelserne i EU var nået i mål. Det skete i et interview i nyhedsmagasinet 21 Søndag.

- Så må vi tage konsekvensen af de undersøgelser, når de er færdige, lød det fra partiformanden.

21 Søndag 23. oktober 2016.

Næstformand Peter Skaarup

Også gruppeformand Peter Skaarup fremhævede afslutningen af Olaf-undersøgelsen som et afgørende tidspunkt.

Det skete i et interview i Debatten på DR2 i slutningen af oktober 2016. Her sagde Peter Skaarup, at "nogen tager et ansvar", når Olaf havde undersøgt sagen til bunds.

Lignende toner lød der fra gruppeformanden i sommeren 2017, hvor nye sager om muligt misbrug af EU-midler kom til offentlighedens kendskab.

I et interview i TV Avisen fik Peter Skaarup spørgsmålet:

Hvis den her sag viser sig at være svindel - som de her eksperter siger - hvad så?

- Det er jo det, som Olaf - den her enhed i EU-systemet - kigger på. Der afventer vi, hvad den finder ud af, sagde gruppeformanden 15. juni 2017.

Partistifter Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard ankommer til valgfesten hos DF (Dansk Folkeparti) i Snapstinget på Christiansborg i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. Onsdag aften holder alle partier valgfest i København i forbindelse med , at der er folketingsvalg, hvor der skal vælges i alt 179 medlemmer til Folketinget.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard har også udtalt sig om Morten Messerschmidts brug af EU-penge.

Ligesom partiformand Kristian Thulesen Dahl og næstformand Peter Skaarup har hun afventet undersøgelsen fra EU's anti-svindelenhed.

Den tidligere formand for Folketinget sidder i dag i partiets magtfulde koordinationsudvalg sammen med Morten Messerschmidt.

- Hans fremtid ligger der, hvor EU’s revision, det nok så bekendte Olaf, er i gang med at revidere, og vi er nødt til at afvente, hvad de kommer frem til, sagde Pia Kjærsgaard i et interview med DR Nyheder i februar 2017.

Så hans fremtid i partiet afhænger af deres afgørelse?

- Ja, det gør den. Men jeg ønsker ham alt det bedste, lød det fra partistifteren.