Spørgsmålet om de muslimske klædedragter, burka og niqab, splitter endnu engang regeringen.
Liberal Alliance afviser nemlig fuldstændig, at personer, der bærer burka, skal kunne ende i fængsel.
Det siger politisk ordfører Christina Egelund (LA).
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener ellers på vegne af en enig Venstre-gruppe, at det skal koste 1.000 kroner og i værste fald fængsel i tre måneder, hvis en person bryder det såkaldte tildækningsforbud, der gør det ulovligt at tildække ansigtet i det offentlige rum. Det gælder også personer, der bærer burka og niqab.
Men det kan Liberal Alliance under ingen omstændigheder gå med til.
- Fængselsstraf afviser Liberal Alliance blankt, siger Christina Egelund.
Intern uenighed
Liberal Alliance var oprindeligt imod et såkaldt burkaforbud, men endte efter flere måneders debat med at acceptere regeringens kompromis om at forbyde tildækkede ansigter i det offentlige rum.
Tilbage i oktober sagde LA-leder Anders Samuelsen således:
- Vi har diskuteret det her siden 2009. Den ene dag efter den anden er gået med snak om måske 40, 50 eller 200 burkaer. Al den tid kunne vi have brugt på at diskutere vækst og beskæftigelse, lød det.
Men selvom de tre regeringspartier enedes om at forbyde tildækkede ansigter generelt i det offentlige rum, er der altså nu udsigt til en ny debat, der handler om, hvad straffen skal være.
LA: Ude af proportioner
- Der skal være proportion mellem forbrydelse og straf, og at straffe folk, der går iklædt forskellige beklædningsgenstande med fængsel, er ude af proportioner, siger Christina Egelund.
Venstre mener ikke, at 1.000 kroner og i værste fald fængsel er for voldsomt.
- Jeg vil ikke sige, at 1.000 kroner er voldsomt, men det er klart, at - ligesom ved alle andre forbrydelser - hvis ikke det har en virkning, at man får en bøde, så er den videre straf en fængselsstraf, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).
De Konservative har endnu ikke diskuteret strafspørgsmålet, men retsordfører Naser Khader er heller ikke meget for fængselsstraf. I stedet skal man have en bøde, der kan mærkes, for eksempel 2.000 kroner.
- Umiddelbart er jeg imod, at konsekvensen bliver fængselsstraf, men vi kan blive tvunget til det, hvis juraen siger noget andet, siger Naser Khader.
Juristerne i Justitsministeriet sidder i øjeblikket og arbejder på lovforslaget. Når forslaget er færdigt, skal det sendes i høring, inden det endeligt kan blive vedtaget.