Konservative presser V og LA: Lynforbud mod burka til efteråret

Venstre rykker på sig i burkadebatten, og det vil Konservative udnytte. LA er imod et forbud, men åbner alligevel en dør på klem.

Det Konservative Folkeparti vil have indført et burkaforbud og håber på at kunne overtale de to andre regeringspartier, Venstre og Liberal Alliance, i løbet af efteråret. ARKIVFOTO. (Foto: © Lea Meilandt Mathiesen, Scanpix)

Når Folketinget skal stemme om et burkaforbud til efteråret, vil Det Konservative Folkeparti skrue op for presset på de to øvrige regeringspartier i håbet om at sikre opbakning til et forbud.

Det har været konservativ politik siden 2009 at gå ind for et burkaforbud, men efter at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for nylig afgjorde, at et belgisk forbud mod burkaer og niqab var i orden, ser Det Konservative Folkeparti en ny chance for at få et forbud indført herhjemme.

- Vi kommer til at øge presset internt i regeringen om, at vi skal have et forbud mod den her beklædning, som helt eller delvist dækker ansigtet, siger gruppeformand Mette Abildgaard frem mod partiets sommergruppemøde senere i dag.

- Det er voldsomt undertrykkende, og vi synes ikke, at burka eller niqab er noget, man skal se i det danske samfund på gader og stræder, siger hun.

Dansk Folkeparti har bebudet, at man i løbet af efteråret vil genfremsætte et beslutningsforslag om at forbyde burka og niqab i Danmark, og inden da skal en afklaring være foretaget i regeringen.

Løkke: Juryen er ude

Venstre har på partiets sommergruppemøde i sidste uge også taget en intern burka-diskussion, og her måtte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) konstatere, at det endnu er for tidligt at drage en endelig konklusion i Venstre.

- De Konservative har meldt ud, at de støtter et forbud. Liberal Alliance har meldt lige så klart ud med det modsatte. Juryen er ude i Venstre, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i fredags.

Flere Venstre-folk som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, gruppeformand Søren Gade og udlændingeordfører støtter et burkaforbud, mens andre i partiet som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og retsordfører Jan E. Jørgensen er imod.

Under alle omstændigheder vil Det Konservative Folkeparti forsøge at udnytte den interne splid i Venstre og lægge et øget pres på at få en samlet regering til at gå ind for at forbyde burka og niqab i Danmark.

- Der er ingen grund til at vente. Vi har den viden, vi skal have. Det er hverken i strid med grundloven eller den europæiske menneskeretskonvention. Det er blevet afgjort ved flere lejligheder. Så det er bare at komme i gang, og vi kan også høre, at debatten er i gang i Venstre lige for tiden, og det er en oplagt lejlighed til at rykke videre og omsætte ord til handling, siger Mette Abildgaard.

Partiet vil dog ikke drage nogen konsekvenser, hvis det ikke lykkes at få Venstre og Liberal Alliance overbevist om nødvendigheden af et forbud.

- Vi har respekt for, at når man er i en regering, så skal der findes kompromisser. Men der skal også ind imellem tages nye stillinger. Det så vi eksempelvis i forhold til blasfemiparagraffen (som for nylig blev afskaffet, red.). Og ligesom vi pressede på der, så vil vi presse på nu i forhold til burkaforbuddet, som vi mener er fuldstændig nødvendigt, siger den konservative gruppeformand.

LA åbner dør på klem

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ønsker ikke at forholde sig til det øgede konservative pres, som han og resten af Venstre kan se frem til. Partiet er fortsat uafklaret.

- Det er en drøftelse, vi må tage med hinanden. Vi tager stilling til sådan et forbud, når det måtte komme i folketingssalen.

- Vi havde en drøftelse om det her emne i fredags ved vores sommergruppemøde, og vi skal nok træffe en beslutning, når det er nødvendigt for os at træffe en beslutning, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Liberal Alliance er lodret imod et burkaforbud, men integrations- og udlændingeordfører Laura Lindahl åbner ikke desto mindre en dør på klem for, at partiet kan acceptere at stemme for et forbud.

- Det er klart, at når man er i en regering, hvor man er tre partier, der er uenige om ting, så må man nogle gange give sig. Det er vi sådan set også villige til på punkter, men vores udgangspunkt er, at vi er imod et forbud, fordi vi ikke tror på, at det hjælper, og det er i bedste fald bare symbolpolitik.

- Jeg har svært ved at se Liberal Alliance lige om lidt gå ind for et burkaforbud, fordi vi ikke tror på, at det hjælper. Men lad os se. Alt er åbent i de forhandlinger, som kommer i efteråret, siger Laura Lindahl.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, åbnede ifølge Ritzau i går for at "diskutere" muligheden for at forbyde burka og niqab med regeringen.

Flere lande i Europa har indført forbud mod burkaer, og andre kan være på vej.

Østrig vedtog i januar i år at indføre et burkaforbud, Frankrig og Belgien har allerede et forbud, og i Holland er et lignende forslag i proces.

Tysklands kansler, Angela Merkel, der ellers tidligere har været modstander af burkaforbud, har også senere skiftet mening og meddelte i december, at hun også går ind for et forbud.