Venstres gruppeledelse indstiller ifølge DR Nyheders oplysninger til partiets folktetingsgruppe, at Venstre skal støtte et maskeringsforbud i det offentlige rum.
Hvis den indstilling ender med et flertal i Folketinget, så betyder det i praksis, at klædedragterne burka og niqab bliver forbudt.
Det er blandt andre Venstre-medlemmerne Jan E. Jørgensen og Marcus Knuth, der har været med til at formulere indstillingen til gruppen, der mødes i dag kl. 9.00.
Spørgsmålet om et forbud mod burka og niqab har delt ikke bare Venstres folketingsgruppe, men også regeringen. De Konservative er for et forbud, mens Liberal Alliance er imod.
Når Venstres folketingsgruppe har taget endelig stilling til gruppeledelsens indstilling, skal regeringen derefter finde fælles fodslag for at se, om de tre partier kan enes om reelt at forbyde burka og niqab.
Forud for gruppemødet er gruppeformand Søren Gade fortrøstningsfuld men fåmælt om det forslag, Venstregruppen skal behandle.
- Vi har et forslag, vi skal ind og diskutere, og jeg er helt sikker på, at vi bliver enige om det forslag, som vi fra ledelsen lægger frem på gruppemødet, siger han.
DF genstartede burka-debatten
Men at burkaen nu kan ende med at være forbudt i gadebilledet giver ifølge gruppeformanden god mening:
- Det er jo sådan, at beklædningsgenstande kan være undertrykkende, de kan være til fare for sikkerheden. De kan være ekskluderende i vores samfund.
Det er Dansk Folkeparti, der har fået debatten om burkaforbud på dagsordenen. I juli meddelte de, at de vil fremsætte et forslag i Folketinget, der forbyder folk at gå med tildækket ansigt i for eksempel burka og niqab i det offentlige rum.
En af de Venstrefolk, der har støttet et forbud, er integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg. Hun siger forud for gruppemødet, at hun godt kan forstå
- Det er jo ikke nogen nem debat, og jeg kan godt forstå, at det er dilemmafyldt for mange, men min holdning er meget klar.
Retsordfører: Særlig situation
En anden, der åbent har støttet forslaget, er retsordfører Preben Bang Henriksen. Han betegner situationen som ekstraordinær.
- Jeg havde helst ikke set, at vi havde blandet os i andre folks påklædning, men lige i den her situation må jeg side det bliver fuldstændigt svært at integrere de mennesker, der går i burka, så derfor støtter jeg det forslag, siger Preben Bang Henriksen.
Et lignende forslag var til afstemning i Folketinget i december sidste år. Alle partierne, udover Dansk Folkeparti, stemte imod forslaget.
Siden har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol slået fast, at et belgisk forbud mod at bære niqab offentligt er lovligt.
Det var anledningen til, at Dansk Folkeparti igen vil fremsætte maskeringsforbuddet, og nu er der altså også nye toner fra de andre partier.
Uanset Venstres beslutning, så er regeringen stadig delt på spørgsmålet om et burkaforbud.