Morten Bødskov om Tibet-sagen: Jeg har ikke været involveret i det her

Tidligere justitsminister afviser at kende til eller stå bag ordre til politiet om at fjerne demonstranter fra kinesisk præsidentbesøg.

Socialdemokraternes Morten Bødskov var justitsminister og dermed ansvarlig for politiet under det kinesiske præsidentbesøg i juni 2012. (© (c) DR)

Morten Bødskov (S) havde som justitsminister i juni 2012 det øverste politiske ansvar for politiets håndtering af sikkerheden under den daværende kinesiske præsidents besøg i Danmark.

Her fik flere demonstranter frataget deres Tibet-flag, og det er i dag – mere end tre år efter – kommet frem, at det skyldes en direkte ordre fra politiets øverste ledelse, fordi kineserne ikke måtte ”tabe ansigt”.

De nye oplysninger har fået justitsminister Søren Pind (V) til at nedsætte en kommission, der skal undersøge Tibet-sagen til bunds, og allerede nu kræver Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at Morten Bødskovs rolle specifikt undersøges.

Bødskov kalder det selv ”en rigtig god ide” at nedsætte en kommission.

- For jeg tror, at jeg har lige så mange spørgsmål efter dagens oplysninger, som alle andre har, så jeg synes, det er helt rigtigt, at det nu bliver undersøgt til bunds, siger Morten Bødskov i et interview med DR Nyheder.

"Jeg har ikke været involveret"

Kan du se, hvorfor det er problematisk?

- Vi har jo en grundlovssikret frihedsrettighed i vores land til at demonstrere og forsamle os, og der er masser eksempler på, at politiet har kunnet håndtere statsbesøg, hvor man har kunnet kombinere både at have prominente folk i landet og i gaderne, men også muligheden for, at folk kunne sige deres mening om den pågældende person og det land, han eller hun kom fra.

- Det har der været masser af eksempler på, og det er det, som det her bryder med, altså de grundlovssikrede rettigheder til at ytre sig, siger Morten Bødskov.

Hvem, tror du, har givet den ordre til politiet?

- Det ved jeg ikke. Det er lige så nyt for mig, som det er for dig. Jeg har siddet i samråd i Folketingets Retsudvalg i flere omgange og svaret på masser af spørgsmål. Det har min efterfølger, Karen Hækkerup, også som justitsminister, og jeg tror roligt, at jeg kan sige, at vi er lige så overraskede, som alle andre er i dag.

Så det er ikke en beslutning, du har truffet som justitsminister?

- Nej, jeg har ikke været involveret i det her, siger Morten Bødskov.

Men det er vel ikke en beslutning, der kommer af sig selv?

- Det er jo det, undersøgelseskommissionen nu skal undersøge. Derfor synes jeg, det er helt rigtigt, at den nu bliver nedsat. De svar, der er givet til Folketingets Retsudvalg, vil man jo kunne se er givet på baggrund af bidrag, som det hedder sig, fra Københavns Politi, og det er det, vi har svaret til Folketinget.

- Det var det, vi kunne svare, og nu viser det sig så, at Folketingets Retsudvalg har fået nogle oplysninger, som ikke var rigtige. Det er selvfølgelig meget alvorligt.

Et stort spørgsmålstegn

På hvilket niveau mener du, at sådan en beslutning bliver taget på?

- Jamen, jeg ved det ikke. Jeg har ikke været involveret i det. Derfor, synes jeg, at det rigtigste er at lade undersøgelseskommissionen se på det spørgsmål. Det er det, som ministeren (Søren Pind, red.) siger, at den skal, og det, synes jeg, er helt rigtigt. For det er selvfølgelig alvorligt.

Men det står vel klart nu, at det ikke var noget, de menige betjente på stedet selv traf beslutning om?

- Det er jo de spørgsmål, som nu engang skal undersøges. Det er jo hele hændelsesforløbet, og det, synes jeg, er rigtigst at afvente, at det kommer til at ske. For det er umuligt for mig at stå og udtale mig om. Jeg er lige så stort et spørgsmålstegn til det her forløb, som du også er, siger Morten Bødskov.

Men det er vel i kredsen omkring Udenrigsministeriet, PET, Rigspolitiet og Justitsministeriet, man skal finde svaret på, hvem der besluttede, at de demonstranter skulle holdes væk?

- Det har jeg svært ved at udtale mig om. Jeg kan kun sige, at det, som jeg har sagt i Folketingets Retsudvalg, er, at hverken ministeriet eller jeg selv har givet instrukser til politiet om, hvordan man skulle organisere det her besøg. Det er det eneste, jeg kan sige. Derfor er det et meget stort spørgsmål hos mig, hvordan det her lige pludselig kommer frem.

Men hvis det er en beslutning, der er truffet i Rigspolitiets øverste ledelse, er det vel også en beslutning, der runder justitsministeren?

- Jamen, det er svært for mig at udtale mig om. Jeg kan kun sige det, jeg siger. At det, jeg har sagt i Retsudvalget, har åbenbart vist sig at være forkert. Nu må vi finde ud af, hvorfor det har været forkert. En af årsagerne til, at det har været forkert, er jo, at der er kommet et dokument frem i dag, som viser, at der er sket noget andet end det, jeg har sagt. Det er selvfølgelig alvorligt, og derfor skal det selvfølgelig undersøges, siger Morten Bødskov.

Karen Hækkerup: Jeg kan nok ikke bidrage med nyt

Morten Bødskovs efterfølge på justitsministerposten, Karen Hækkerup, kalder det i en skriftlig kommentar for en "alvorlig sag, som selvfølgelig bør undersøges grundigt".

- Derfor er det korrekt, at Søren Pind på baggrund af de nye oplysninger i Tibet-sagen nedsætter en undersøgelseskommission. Hvis jeg, min forgænger eller min efterfølger har fået forkerte oplysninger og efterfølgende videregivet dem til Folketinget, så strider det mod, hvad det danske demokrati står for, siger Karen Hækkerup.

- Derfor skal alt frem i lyset, og selv om jeg nok ikke kan bidrage med nyt til sagen, så står jeg selvsagt til rådighed for undersøgelseskommissionen, siger hun.

Nuværende justitsminister Søren Pind vil i den kommende tid formulere et endeligt kommissorium for undersøgelseskommissionen.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår kommissionen skal være færdig med sit arbejde.