Det har potentiale til at blive en af de største skandalesager, man kan tænke sig.
Sådan lyder reaktionen fra Enhedslisten, efter at justitsminister Søren Pind (V) i dag har nedsat en undersøgelseskommission til at bore i politiets håndtering af sikkerheden i forbindelse med et statsbesøg fra Kinas daværende præsident, Hu Jintao, i 2012.
Her fik flere demonstranter frataget Tibet-flag, og det er nu kommet frem, at politiets ledelse gav en såkaldt operationsbefaling om, at ”demonstranter” og ”objekter” skulle fjernes fra den kinesiske eskorte, så kineserne ”ikke taber ansigt”.
- Det er en meget alvorlig sag, siger retsordfører Pernille Skipper (EL).
- Der er jo tale om brud på grundlovssikrede rettigheder, forsamlingsfrihed og ytringsfrihed. Det har der været dækket over i tre år, siger Pernille Skipper.
Tidligere minister skal undersøges
Pernille Skipper kalder det en ”skandale i sig selv”, at politiets tre år gamle operationsbefaling aldrig er kommet frem på trods af flere samråd i Folketinget og en lang række skriftlige spørgsmål til skiftende justitsministre.
- Hver gang har vi spurgt, om der eksisterede en generel instruks, og hver gang er vi blevet kigget i øjnene og har fået at vide, at det gjorde der ikke, siger Pernille Skipper.
Daværende justitsminister Morten Bødskov (S) havde det politiske ansvar for politiet under det kinesiske statsbesøg i 2012, og derfor er det særligt vigtigt at få undersøgt hans og Justitsministeriets rolle under vidneansvar, mener Enhedslisten.
- De forklaringer, vi har fået fra ham gentagne gange på skrift og i samråd, har vist sig ikke at være rigtige. Spørgsmålet er så, hvor meget han og resten af ministeriet har vidst. Hvis de ikke vidste, at der var en generel instruks – altså at det kun var Københavns Politi, der løj om det – hvorfor har man så ikke undersøgt det nærmere fra ministeriets side, siger Pernille Skipper.
- Det virker jo hamrende usandsynligt, at enkelte betjente på egen hånd skulle finde på at tage et papirflag fra folk, der står fredeligt på et gadehjørne. Det er jo ikke noget, man finder på af sig selv, siger hun.
DF: Danmark skal ikke lægge sig fladt ned
Hos Dansk Folkeparti kalder man det ligeledes en ”skandale”, at offentligheden først nu får kendskab til, at der var en ordre om at dæmme op for demonstranter under det kinesiske besøg.
- Det er en kæmpe skandale. Man opgiver jo helt fundamentale frihedsrettigheder i forhold til muligheden for at demonstrere. Det er skandaløst, og det skal selvfølgelig undersøges til bunds, hvor den befaling kommer fra, siger Peter Kofod, medlem af Folketingets Retsudvalg for Dansk Folkeparti.
Dansk Folkeparti mener ligesom Enhedslisten, at Morten Bødskovs rolle skal sættes under lup af undersøgelseskommissionen.
- Vi kan simpelthen ikke have, at Danmark lægger sig fladt ned for kommunist-Kina, så derfor er det et fint initiativ, at sagen nu undersøges helt til bunds, siger Peter Kofod Poulsen.
- Hvis der har været et politisk ansvar i sagen, skal det selvfølgelig placeres. For to dage siden var daværende justitsminister Morten Bødskov ude og frikende sig selv for enhver form for ansvar i denne sag, og derfor er det selvfølgelig interessant at finde ud af, om der er et politisk ansvar i sagen, siger han og henviser til en artikel med Morten Bødskov i BT fra i onsdags.
DR Nyheder arbejder på at få en kommentar fra Morten Bødskov selv.
Nuværende justitsminister Søren Pind vil i den kommende tid formulere et endeligt kommissorium for undersøgelseskommissionen.
Det er endnu ikke besluttet, hvornår kommissionen skal være færdig med sit arbejde.