Minister vil undersøge alternativer til gigantiske el-master

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ændrer kurs efter lokale protester.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) lytter nu til lokale protester mod planlagt el-ledningsnetværk på 170 kilometer (Arkiv). (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Vi lytter. Og undersøger om der er alternativer. Det er beskeden torsdag aften fra ministeren til borgere og politikere langs den jyske vestkyst, der har protesteret mod en 170 kilometer lang højspændingsledning.

- En ting er at beslutte sig. Noget andet er, når man ser, hvordan det kommer til at se ud i virkeligheden. På baggrund af lokale protester og frustration synes jeg, det er fornuftigt at se, om der findes alternativer til at hænge ledningerne i luften, siger Lars Christian Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister.

Projekt på 170 kilometer

Stridens kerne er en planlagt højspændingsledning, der med op til 35 meter høje el-master skal gå fra den dansk-tyske grænse til Holstebro. Det 170 kilometer lange ledningsnetværk skal føre store mængder af strøm fra det europæiske fastland til England.

Projektet, der er vedtaget af et stort flertal i Folketinget, har mødt massive, lokale protester. Blandt andet fra en alliance af lokale borgmestre.

- Jeg har stor forståelse for den lokale bekymring, og det er også baggrunden for, at jeg nu vil indkalde borgmestrene fra de berørte kommuner til et møde. For at drøfte, hvilke muligheder der er, siger Lars Christian Lilleholt.

Beder Energinet fremlægge alternativer

Ministeren har også bedt Energinet, der står for driften af det danske ledningsnet, undersøge alternativer til projektet.

- Det har hele tiden været meningen, at 10 procent af strækningen skal nedgraves. Når der kommer protester i en høring, er det fornuftigt at lytte til de signaler, der bliver afgivet, siger Lars Christian Lilleholt.

Han vil nu indkalde energiordførerne fra de andre partier for at drøfte mulighederne.

- Skal man finde alternativer til at hænge el-ledningerne i luften, så kommer det til at koste penge. Det vil kræve, at der er opbakning til det i folketinget, siger Lars Christian Lilleholt.