Fugle risikerer døden på gigantiske elmaster: 'Vi kommer til at samle døde rovfugle op hver dag'

Fugleorganisationer i Danmark frygter, at elmaster vil koste hundredevis af sjældne fugle livet.

Højspændingsledninger lige i fuglenes flyvebane kan betyde døden for hundredevis af sjældne fugle på vestkysten, vurderer DOF. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Hundredvis af ørne og traners liv bliver bragt i fare, hvis man opsætter højspændningsmaster på vestkysten.

Det vurderer Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Vi kommer til at samle døde rovfugle op på daglig basis, lyder det fra medlem af DOF's naturpolitiske udvalg Marco Brodde.

Det er særligt i tåget vejr, at fugle med stort vingefang kan kollidere med ledningerne og dø.

De danske energimyndigheder vil opsætte de 500 master af 42 meters højde, som er planlagt til 2022. De skal stå på en 170 kilometer lang strækning fra Idumlund til Endrup. Lige nu er der sat gang i en høringsrunde om projektet, som har mødt stor kritik.

DOF har indsendt deres høringssvar til Miljøstyrelsen mod opsætningen af ledningerne.

(© (c) DR)
(© (c) DR)

De mener, at man burde vælge den dyre løsning og grave kablerne ned i stedet for at hænge dem op i fuglenes luftlag.

- Vi er et rigt samfund, og vi har råd til at tage hensyn til den natur vi har. Det er jo at give op på naturens vegne, hvis man ikke gør det, siger Marco Brodde.

Hos Fugleværnsfonden frygter man også konsekvenserne for vestkystens sjældne fugle. Flere af de fugle, der er i risiko for at flyve ind i ledningerne, er nemlig omfattet EU's fuglebeskyttelsesdirektiv, der kræver den højeste grad af beskyttelse.

- Det er klokkeklart, og det ville være en voldsom forsømmelse, hvis de fugle ikke trives, siger formand i Fugleværnsfonden Martin Iversen.

Hos Miljøstyrelsen tager de DOF's bekymringer alvorligt. Deres høringssvar bliver en del af den miljøkonsekvensrapport, der skal skrives, inden højspændingsmasterne kan blive en realitet.

Miljøstyrelsen har i alt modtaget 500 høringssvar om højspændingsmasterne.