Flere læger skal slå sig ned i yderområder og udsatte boligområder.
Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som derfor vil ændre modellen for, hvordan læger bliver honoreret. Betalingen til lægerne skal laves om, så den følger patienternes behandlingsbehov.
- Det er væsentligt mere krævende, hvis en praktiserende læge har rigtig mange patienter, der eksempelvis har kroniske sygdomme og måske også slås med sociale problemer, end hvis man overvejende har patienter, som er mindre syge.
- Derfor giver det god mening, at lægerne i højere grad honoreres forskelligt, alt efter hvilke patienter de har i deres praksis, lyder det fra Ellen Trane Nørby en pressemeddelelse.
Væk med geografisk ulighed
Når det gælder lægernes betaling er der ifølge sundhedsministeriet tale om forhandlingsstof.
Derfor kan forslaget kun gennemføres, hvis Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn kan blive enige om en ny model for honorering.
Forslaget er et blandt 18 forslag, som regeringens lægedækningsudvalg præsenterer onsdag. Og det er altså en idé, sundhedsministeren er klar til at gå videre med, hvis det kan gennemføres.
Adgangen til en praktiserende læge bør nemlig ikke være begrænset af geografi, mener hun.
- Vi skal af med den geografiske ulighed i sundhed. Det er ikke bare i Danmarks yderområder, at der er mangel på læger. Det er også et problem i flere udsatte boligområder og større byer.
- Det skal vi have gjort noget ved, og i regeringen er vi klar til at realisere flere af udvalgets anbefalinger, lyder det fra sundhedsministeren.
Regeringen vil også have optaget 50 ekstra lægestuderende årligt i Aalborg. Samtidig skal flere af de lægestuderende uddannes som praktiserende læger.
Lægedækningsudvalget præsenterer onsdag 18 konkrete forslag til at skabe bedre lægedækning for danskerne. Udvalget har arbejdet med problemet siden januar 2016.
Se forslagene her.
/ritzau/