Fjern noget af bureaukratiet og lad os sikre lægehjælp til borgere i yderområderne.
Sådan lyder det fra Region Nordjylland, der vil have ændret sundhedsloven, så det bliver muligt for regionerne at drive permanente lægeklinikker.
Forslaget kommer forud for, at det såkaldte lægedækningsudvalg i dag fremlægger sit bud på, hvordan man bedst får løst manglen på læger i Danmark.
I dag må regionerne kun drive klinikker midlertidigt, indtil de finder en praktiserende læge eller en privat udbyder. Ifølge regionsrådsformand Ulla Astman (S) gør det det både besværligt for regionen og ofte også svært at lokke lægerne til.
- Samtidig hører vi kritik fra borgerne, fordi det er meget skiftende personale, de møder på de klinikker, siger hun.
Ønsket fra Region Nordjylland er derfor - uden forudgående udbudsrunde - at kunne oprette lægeklinikker i sundhedshuse eller i forbindelse med sygehusene.
- På den måde kan vi også få løst nogle opgaver bedre, når man kan bruge nogle mere specialiserede faggrupper. Eksempelvis kan bioanalytikere tage blodprøver eller fysioterapeuter kigge på muskelskader, siger Ulla Astman.
Hun understreger, at regionsklinikkerne kun skal oprettes de steder, hvor det ikke kan lade sig gøre at tiltrække praktiserende læger på traditionel vis.
- Der er jo områder, hvor de praktiserende lægers organisation også må smide håndklædet i ringen og sige, at de ikke kan skaffe læger. Og der ønsker vi at have flere muligheder end i dag, hvor vi så er tvunget til at lave et udbud, siger regionsrådsformanden.
Hos Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti hilser sundhedsordførerne idéen velkommen. Ifølge Flemming Møller Mortensen (S) fordi det kan være med til at sikre kontinuitet for borgerne.
- Og så kunne det jo også være, at regionen havde almene medicinere, der kom med ud og bagefter syntes, det faktisk var meget rart at være ude i sådan en praksis, siger Liselotte Blixt (DF).
Regeringen har nedsat et udvalg, der skal komme med løsningsforslag til, hvordan lægedækningen kan blive bedre. På et pressemøde kl. 11.30 bliver udvalgets arbejde fremlagt, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby vil redegøre for, hvordan regeringen vil arbejde videre med løsningsforslagene. Følg med live på dr.dk fra kl. 11.15.
Landet mangler læger
- •
På landsplan har 56 procent af de praktiserende læger lukket for tilgang af nye patienter.
- •
Sværest er det at finde en ny læge i Nordjylland, hvor tallet er knap 70 procent.