Lægemangel, væksthåb og kommunalvalget vil trække overskrifter i 2017

Tre redaktører på regionale medier fortæller om forventningerne til det nye år.

Byggeriet af den nye jernbane mellem København og Ringsted synger på sidste vers i 2017. (Foto: © Linda Kastrup, Linda Kastrup)

Manglen på praktiserende læger i Nordjylland, den nye jernbane på Sjælland og kommunalvalget til november er blandt de sager, der vil optage de lokale redaktioner i Danmark 2017.

Det fortæller to chefredaktører og en samfundsredaktør fra henholdsvis Jysk Fynske Medier, Nordjyske Medier og Sjællandske Medier.

Flere læger i Nordjylland?

Forhenværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) nedsatte det såkaldte lægedækningsudvalg. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

I Nordjylland gør Nordjyske Medier sig klar til at lytte med, når et udvalg nedsat af regeringen inden længe kommer med et forslag til, hvordan lægedækningen fremover skal udformes.

- Det skyldes, at lægemanglen er et meget udtalt problem i Nordjylland. Mange steder lukker den praktiserende læge sin praksis, uden at en anden læge tager over, siger Søren Wormslev, samfundsredaktør på Nordjyske Medier.

- Titusindvis af nordjyder er henvist til at benytte forskellige former for klinikker oprettet i nød, hvor de bliver betjent af vidt forskellige læger, som på skift tager en vagt i klinikken. Det begyndte som et udkantsfænomen, men har nu bredt sig til klinikker i Hjørring og Aalborg, tilføjer han.

Det såkaldte lægedækningsudvalg kommer formentlig her i januar med anbefalingerne til, hvordan vi får bedre lægedækning i hele landet.

Hurtig jernbane skal gøres færdig

Byggeriet af den nye jernbane mellem København og Ringsted står på fra 2010 til 2018. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Chefredaktør Torben Dalby Larsen fra Sjællandske Medier holder øje med væksten på Sjælland, hvor det allerede er begyndt at lysne en smule.

- Det spændende i det kommende år er, om der kommer virkelig gang i væksten, siger han.

- Huspriserne og lejlighedspriserne eksploderer i København i øjeblikket. Vil flere mennesker flytte ud på Sjælland?, lyder det fra Torben Dalby Larsen, som samtidig spørger, om det også vil betyde, at nye virksomheder placerer sig langs de sjællandske motorveje.

Men flere store projekter tiltrækker sig også opmærksomhed på Sjælland.

Det ene er de nye supersygehuse i Køge og Hillerød, som koster mange milliarder kroner, og hvor man nu for alvor skal i gang med byggeriet, hvis de skal slå klar i 2021.

- Den anden ting, som kommer hele Danmark til glæde, er den nye hurtig-jernbane Ringsted-Køge-Roskilde, som nu er på sit sidste vers i færdiggørelsen. Lykkes det at blive færdig til tiden? 2017 bliver helt afgørende, for i 2018 skal vi kunne køre 250 km/timen på den bane, siger han.

Syddanmark med fokus på Carl Holst

Forhenværende formand i Region Syddanmark Carl Holst blev i november 2015 meldt til politiet mistænkt for at bruge regionens ressourcer til egen valgkamp, (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Hos Troels Mylenberg og Jysk Fynske Medier vil øjnene i 2017 være rettet mod de problematiske sager, som Region Syddanmark og det nuværende folketingsmedlem Carl Holst (V) er indblandet i.

Og så kommer vi til årets valg i Danmark.

Den 21. november i år skal borgerne stemme til kommunal- og regionrådsvalget.

- Det store valgkampstema omkring kommunalvalgkampen er, udover de mere lokale temaer i hver enkelt kommune, kernevelfærden, siger Troels Mylenberg.

- Det glemmer man nogle gange, når man ser verden fra København, at det er ude i kommunerne, at velfærden administreres. Det er alt fra folkeskoler til daginstitutioner og ikke mindst ældrepleje, som, jeg tror, kommer til at fylde rigtig meget i den kommende kommunalvalgkamp, siger han.

Kommunalvalg i november

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) fik flest stemmer ved kommunalvalget i 2013 - 39.237 stemte på ham. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Hvis det virker genkendeligt, kan de udfordringer, som nogle af Nordjyllands arealmæssigt store kommuner står over for, måske virke nyere.

- Der er nogle udkantsproblemer inden for de enkelte kommuner, siger samfundsredaktør på Nordjyske Medier Søren Wormslev.

- Der er små samfund, som føler sig lidt overset, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi ved det her valg ser en opblomstring af de ikke-partipolitiske lister, som vi har set for år tilbage, tilføjer han.

Han forbereder sig på, at der er lokalsamfund, som vil tage kampen op mod de kommunalpolitikere fra partierne som i de her år siger, "vi er bundet fra Christiansborg, vi kan ikke rigtig gøre noget".

- Det er rigtigt, at de er bundet på mange måder, men de kan faktisk godt prioritere. Den prioritering tror jeg, at der er flere, som vil ind og være med i, lyder det fra Søren Wormslev.

Hos Sjællandske Medier tror chefredaktør Torben Dalby Larsen dog ikke så meget på de lokale lister.

I stedet er det stemmeprocenten, som bekymrer.

- Ved kommunalvalgene skal man virkelig kæmpe for at få stemmeprocenten op. Det landspolitiske islæt er voksende. Folk har ikke samme fornemmelse af, hvad der diskuteres i byrådene. Så hvis ikke der er nogle kendisser, nogle holdningsmæssigt meget stærke personer, der stiller sig frem, bliver det op ad bakke bare at holde samme stemmeprocent som for bare fire år siden. Det er jeg bange for, siger Torben Dalby Larsen.