Udlændingestyrelsen har afvist en markant større andel asylansøgere i årets første tre måneder, end den har gjort de foregående år.
Det skriver Jyllands-Posten søndag baseret på tal fra styrelsen selv.
I første kvartal har Udlændingestyrelsen tildelt asyl til 38 procent af ansøgerne. Det står i kontrast til de seneste tre år.
I 2014, 2015 og 2016 fik mellem 72 og 85 procent af asylansøgerne i Danmark godkendt deres ansøgning.
Styrelsen er første instans, der skal tage stilling til en asylansøgning. Afviste ansøgere kan klage til Flygtningenævnet, der kan omgøre beslutningen. Det sker i 20 procent af tilfældene ifølge Jyllands-Posten.
Ændringen skyldes ifølge styrelsen, at ansøgernes baggrund har ændret sig i 2017.
I de foregående år har syriske asylansøgere fyldt mere i bunkerne af ansøgninger. Da syrere i næsten alle tilfælde er blevet tildelt asyl, har de trukket andelen af godkendelser op.
Nu udgør syrerne en mindre del af ansøgningerne. Det får den såkaldte anerkendelsesandel til at falde, forklarer styrelsen.
Desuden falder andelen af afghanere, irakere, somaliere og statsløse, der bliver tildelt asyl, oplyser styrelsen. Andelen af irakere og somaliere, der tildeles asyl er mere end halveret ifølge Jyllands-Postens tal.
Udlændingestyrelsen forklarer til Jyllands-Posten, at færre irakere tildeles asyl, fordi flere byer i landet er blevet befriet fra Islamisk Stat.
Det mindsker andelen, der kan påvise en personlig forfølgelse. Det er et krav for asyl, hvis man kommer fra Irak.
Ved årsskiftet befandt 1154 afviste asylansøgere sig i det, der hedder en udsendelsesposition. De er dermed stadig i Danmark. I årets første tre måneder har politiet udsendt 156 af disse.
Udlændingestyrelsen har for nylig nedjusteret prognosen for, hvor mange der i 2017 vil få asyl. Tidligere var skønnet 8500. Nu er det sænket til 4000.
/ritzau/