Diskussionen om afviste asylansøgere er blusset op herhjemme. Dansk Folkeparti kræver "handling" fra regeringen, og Socialdemokratiet har indkaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) i samråd med det formål, at få styr på hvor afviste asylansøgere befinder sig i Danmark.
Det sker, efter det er kommet frem, at den mistænkte bag lastbilangrebet i Stockholm i fredags var udvist fra Sverige.
Den 39-årige mistænkte med usbekiske rødder havde været efterlyst siden den 27. februar, efter han i december 2016 fik afvist sin asylansøgning. Alligevel forlod han ikke Sverige og levede i stedet under jorden som illegal.
Ifølge det svenske nyhedsbureau TT opholder der sig i Sverige cirka 12.000 udviste asylansøgere, selvom de har fået påbud om at forlade landet af Migrationsverket (den svenske udlændingestyrelse, red.).
I Danmark var der i midten af marts i år 1.960 aktive efterlysninger af udviste asylansøgere, viser et svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Udrejsecenter Kærshovedgård er en ud af to udrejsecentre for afviste asylansøgere i Danmark. Og her fortæller enhedschef Peter Sneftrup, at der hver eneste uge forsvinder asylansøgere.
- Det sker hver uge, at en person forsvinder, men i nogle tilfælde kommer personen tilbage senere, siger han.
Fri ind- og udgang
På Kærshovedgård har man et adgangskontrolsystem, hvor beboerne bliver udstyret med et biometrisk pas. Det er registreret på den enkelte brugers fingeraftryk, og derfor kan systemet registrere, hvornår beboerne kommer og går.
- Vi har en hel automatisk, digital registrering. Hvis en beboers adgangskort ikke har været anvendt i 72 timer, anses personen per definition som udeblevet. Så pakker vi værelset ned, og sætter det på depot, siger Peter Sneftrup.
Men hvad der sker med de afviste asylansøgere, der forsvinder fra Kærshovedgård og ikke kommer igen, vides ikke.
- Man skal huske på, at de afviste asylansøgere ikke er frihedsberøvet. Og det betyder, at alle kan komme og gå, som de ønsker. Men jeg kan sagtens forstå, hvis nogle er nervøse over, at der potentielt er et par tusinde mennesker, som vi reelt ikke ved, hvor er, siger Peter Sneftrup.
Udrejsecenter Kærshovedgård har i øjeblikket cirka 120 beboere. Heraf er 90-95 procent enlige mænd, mens de sidste 5-10 procent er enlige kvinder.
Det har ikke været muligt at få et interview med Rigspolitiet om, hvad de helt konkret gør for at finde de asylansøgere, der er blevet efterlyst.
Men i svaret fra Udlændinge- og Integrationsministeriet står der, at "efterlysningen aflyses, hvis den pågældende udlænding træffes på ny".
Og hvis udlændingen ikke er blevet antruffet inden for 18 måneder, "aflyses efterlysningen, og sagen henlægges, idet udlændingen herefter anses for udrejst i overensstemmelse med sin pligt hertil".