Løkkes pandadiplomati vækker bekymring: Ussel måde at gøre det på

Danmark underkaster sig det kommunistiske styre i Kina, mener regeringens støtteparti.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) modtages i Kina. Besøget er det første officielle statsministerbesøg i landet siden 2008. (© Statsministeriet)

- Så er der pandaer!

Med de ord indleder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag sit tre dages besøg i Kina, hvor han blandt andet skal besøge de to pandaer, som Danmark og Zoologisk Have i København næste år får lov at låne af den kinesiske stat.

De to pandaer bliver betragtet som et symbol på et særligt tæt forhold mellem Danmark og Kina, som er vores med afstand største handelspartner i Asien. Samtidig anses pandaerne for at være del af en klart politisk strategi fra kinesisk side.

Kun ganske få lande får lov at låne pandaer af Kina, men hjemme i Danmark ser Dansk Folkeparti på lånet med bekymrede miner.

Ussel underkastelse

Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) mener, at pandaaftalen er kommet i stand på baggrund af en regulær dansk underkastelse overfor styret i Kina. Han henviser blandt andet til Danmarks officielle modstand mod tibetansk uafhængighed samt politiets indgriben overfor Tibet-demonstranter i 2014, da Kinas præsident besøgte Danmark.

- Det er baggrunden for, at vi nu får lov at se de her to pandaer i Københavns zoologiske have, og det er en ussel måde at gøre det på, siger Søren Espersen.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har spor imod fri handel. Uanset hvem vi handler med, og hvor grimme systemerne er, så mener jeg, at vi skal handle, men vi skal ikke ind i en situation, hvor vores handel er betinget af, at vi underkaster os. Og det er det, der er sket, siger han.

Det diplomatiske arbejde med at få pandaerne til Danmark har stået på i flere år, viser en aktindsigt, som Politiken har fået. Embedsmænd i Udenrigsministeriet har siden den diplomatiske krise i 2009, som opstod i kølvandet på statsminister Lars Løkke Rasmussens møde med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, arbejdet på højtryk.

Se Lars Løkke Rasmussen ankomme til Kina:

Verbalnoten

Mødet med Dalai Lama fik det dansk-kinesiske forhold til at lide gevaldigt, og en genopretning begyndte først, da Folketinget vedtog den såkaldte verbalnote, som blandt andet slog fast, at Danmark er imod tanken om tibetansk uafhængighed.

Ifølge Dansk Folkeparti og Søren Espersen burde Danmark aldrig have begivet sig ind på det spor, der førte til verbalnoten og den efterfølgende optøning i forholdet til Kina.

- Jeg vil sammenligne lidt med Muhammed-krisen, hvor vi også oplevede boykot fra Saudi-Arabien. Det lod vi os da ikke gå på af. Hvis kineserne er vanskelige at forhandle med, så kan erhvervslivet finde andre steder at være. De kan begynde at eksportere til Brasilien eller Indien, siger Søren Espersen.

En rapport fra Amnesty International viste for nylig, at Kina henretter flere personer end alle andre lande i verden til sammen.

Amnesty: Pandaer gør det vigtigt at sige fra

Kinas syn på menneskerettigheder har i det hele taget udviklet sig i en negativ retning i de seneste år, og derfor er det afgørende, at Danmark fastholder en kritisk dialog, mener generalsekretær Trine Christensen fra Amnesty International i Danmark.

Ikke mindst efter at pandaaftalen er kommet i stand.

- Det er svært at have noget imod pandaer som sådan, og selvfølgelig skal der være diplomatiske relationer mellem lande. Men det gør det utroligt vigtigt, at man bringer emner som menneskerettigheder op og gør klart, at det er noget, man lægger vægt på, siger Trine Christensen.

- Det er så vigtigt, at man siger fra, for gør man det ikke, er det et endnu kraftigere signal, både over for dem, der sidder i fængsel og holder øje med, hvad der bliver sagt, men sørme også for de kræfter i regeringen omkring dem, som er reformvenlige. Det er et vedvarende pres, der skal lægges, og som skal fortsætte, siger hun.

Å: Søde billeder risikerer at stå i vejen for kritisk dialog

Alternativet ser ligesom Dansk Folkeparti potentielle udfordringer ved, at Danmark melder sig ind i den kinesiske pandaklub og dermed risikerer at sætte sig i en form for afhængighedsforhold til det styret i Beijing.

Udenrigsordfører Rasmus Nordqvist (Å) understreger, at Danmark bør fastholde en god dialog og et godt samarbejde med Kina, og det må pandaerne ikke spænde ben for, siger han.

- Jeg kan godt være lidt bekymret for, at de her søde billeder af statsministeren med nogle pandaer står lidt i vejen for, at vi netop har den helt nødvendige dialog om meget vigtige ting som globale spørgsmål om grøn omstilling, men også menneskerettigheder, som altid er vigtigt at have fokus på i kontakten til regimer som det kinesiske, siger Rasmus Nordqvist.

- Vi hører jo hele tiden, hvor særligt det er, at vi får lov at låne de her pandaer, og at vi nu kommer til at indgå i den særlige pandaklub. Der kan en faldgrube være, at vi ikke formår at fastholde den kritiske dialog og presser på i forhold til menneskerettigheder i Kina, siger han.

Samme risiko ser man dog ikke for sig i Folketingets største parti, Socialdemokratiet.

S: Nuttede pandaer afgør ikke Danmarks udenrigspolitik

Strategien i forholdet skal gå på to ben, hvor man dels handler og taler sammen, og at man dels udtrykker kritik af Kinas forhold til menneskerettigheder, siger udenrigsordfører Nick Hækkerup (S).

- Pandabjørnene har helt sikkert en stor nuttethedsfaktor, men jeg tror ikke, at den er så stor, at den spiller ind i vores udenrigspolitik.

- Det vigtige, når statsministeren er af sted, er, at han på den ene side arbejder for, at danske virksomheder får kontrakter med hjem, og der bliver lavet arbejdspladser i Danmark. Og på den anden side, at Danmark bliver ved med at holde fast i at kritisere de forhold, som ikke er i orden. Herunder at menneskerettighederne bliver trådt under fode i Kina, siger Nick Hækkerup.

SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, frygter heller ikke, at de to kinesiske pandaer vil få statsminister Lars Løkke Rasmussen til at afholde sig fra at kritisere det kinesiske styres syn på menneskerettigheder.

- Jeg synes ikke, at det med pandaerne er så vigtigt. Herregud altså, om vi tager et par pandaer eller ej, det synes jeg ikke skal afgøre noget. Det afgørende er, at vi ikke lader os styre af det, så vi undlader at kritisere, når Kina ikke overholder menneskerettighederne, siger Holger K. Nielsen.

- Der ligger i den såkaldte kritiske dialog, at vi skal tage spørgsmålet om menneskerettigheder op i forhold til de kinesiske myndigheder. Det skal statsministeren selvfølgelig også gør, når han er derovre, og det regner jeg også med, at han vil gøre, siger SF’eren.

V: Det handler om balance

I regeringspartiet Venstre siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, at forholdet til Kina er en balancegang, hvor regeringen på den ene side skal fastholde en kritisk dialog og på den anden side styrke handlen med Kina.

- Kina er en af verdens absolut største økonomiske supermagter, og derfor nytter det ikke noget at tro, at man bare kan isolere dem. Derfor skal vi samarbejde på kryds og tværs med Kina, for det handler også om tusindvis af arbejdspladser i Danmark, siger Michael Aastrup Jensen.

Efter Lars Løkke Rasmussens møde med de to kinesiske pandaer i dag skal statsministeren i de kommende to dage blandt andet mødes med Kinas præsident, Xi Jinping, og landets premierminister, Li Keqiang.

Her vedtager man det første samlede dansk-kinesiske arbejdsprogram, som ifølge Statsministeriet skal sætte retningen for et styrket samarbejde for 80 danske og kinesiske myndigheder frem mod 2020.