S og LA deler borgmesterposten i Slagelse

En usædvanlig løsning løser borgmesterstriden i Slagelse.

Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler borgmesterkæden i Slagelse. Fra 1. januar tager socialdemokraten John Dyrby Paulsen (th.) rorpinden. I 2020 overtager Villum Christensen (LA) posten. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix og Claus Bech © Scanpix)

To år til John Dyrby Paulsen (S) som borgmester og dernæst to år til Villum Christensen (LA).

Med den højst usædvanlige aftale har partierne bag John Dyrby Paulsen løst striden om, hvem der skal være borgmester de næste fire år i Slagelse.

- Det har været det, som kunne opnås. Politik et det muliges kunst, og det er sådan, det kommer til at ende i morgen, siger John Dyrby Paulsen om den afstemning, der finder sted i byrådet i morgen om borgmesterposten.

Den kommende borgmester fortæller videre, at han vil række ud til den afgående borgmester, Stén Knuth (V), som ikke har ønsket at bakke op om en konstituering med socialdemokraten som borgmester.

- Stén og Venstre har også fået et godt valg, og det, synes jeg også, skal anerkendes. Og jeg håber virkelig også, at Venstre er med på et fremtidigt samarbejde, siger John Dyrby Paulsen.

Hvorfor er det her en god aftale for Slagelse Kommune?

- Det er en god aftale. Det har været vigtigt for os, at valget af borgmester ikke skal ende i lodtrækning, siger han.

Hør hvad John Dyrby Paulsen fortæller om aftalen:

Ikke juridisk bindende

En aftale om at dele borgmester-posten i porten er ikke juridisk bindende, har Tilsynsrådet tidligere afgjort. Men John Dyrby Paulsen og Villum Christensen kan aftale, at den ene af dem trækker sig efter to år.

Aftalen løser lidt over en uges dødvande i forhandlingerne om borgmesterposten i Slagelse, og det nyvalgte byråd undgår at skulle finde sin nye borgmester ved lodtrækning, som der ellers var lagt op til.

Forhandlingerne gik i hårdknude, da den nyvalgte radikale Troels Brandt dagen efter kommunalvalget 21. november sprang fra en aftale om at støtte John Dyrby Poulsen (S) og gik sammen med Venstre og Dansk Folkeparti.

John Dyrby Poulsen havde med SF, Enhedslisten og Villum Christensen stadig de nødvendige 16 mandater. Men Villum Christensen ville ikke være det afgørende mandat, der gjorde en socialdemokrat til borgmester.

På den anden side ville LA heller ikke støtte den siddende borgmester Stén Knuth fra Venstre. Det skyldes personlige konflikter mellem Villum Christensen og Stén Knuth.

På den måde gik sagen totalt i hårdknude.

I aftes forsøgte Venstre at få støtte fra Villum Christensen ved at stille med to andre borgmesterkandidater. Nemlig Knud Vincents fra Venstre eller Ann Sibbern fra Dansk Folkeparti. Også den løsning blev afvist.

Hør hvad Villum Christensen fortæller om aftalen:

LA forsvarer borgmesteraftale

I lighed med Socialdemokratiet mener Villum Christensen fra Liberal Alliance, at beslutningen om at dele borgmesterposten over næste valgperiode var den mest pragmatiske løsning.

- Det er et godt politisk arbejde, at man kan nå frem til sådan en aftale i al fordragelighed, og jeg har meget stor tillid til John (Dyrby Paulsen, red). Vi er begge to meget optaget af kommunens økonomi, og når der er gået fire år, er jeg sikker på, at vi har en meget bedre økonomi i Slagelse, siger Villum Christensen, der altså kan tage borgmesterkæden om halsen fra 2020.

Han fortæller, at valget om at indgå i en konstituering med Socialdemokratiet bliver bakket op af partitoppen på Christiansborg.

- Politik handler om at få indflydelse. Og hvis skal have indflydelse i en kommune, er der ikke noget bedre sted at sidde end som borgmester, siger han.

Når Villum Christensen sætter sig i borgmesterstolen om lige over to år, vil han dermed blive en første LA-borgmester i partiets historie.

Aftaler om alle borgmesterkæder

Med aftalen i Slagelse tyder det nu på, at samtlige af landets 98 kommuner har fundet ud af, hvem der skal være borgmester fra 1. januar næste år.

I morges kom det ellers frem, at konstitueringsaftalen omkring Fanøs kommende borgmester, Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste, vaklede.

Det kom på baggrund af, at Kristine Kaas Krog havde luftet muligheden for at lave en bredere konstituering i byrådet end den allerede planlagte med K, Alternativet og SF.

Få timer senere kunne partierne bag konstitueringen dog fortælle til DR Nyheder, at der fortsat er opbakning til Kristine Kaas Krog.